O zvieratách

Poľná myš

Pin
Send
Share
Send


Pruhované poľné myši

Poľná myš - odkazuje na skupinu ekologicky obmedzených synantropov. Škodlivé v poľnohospodárstve, lesnej pôde a mestách. Podieľa sa na udržiavaní ohnísk yersiniózy, pseudotuberkulózy.

Pre zväčšenie kliknite na fotografiu

Imago (mm)do 126

Poľná myš

Poľná myš (lat.Apodemus agrarius) - hlodavec rodu poľných myší. Vole alebo poľná myš sa vyskytuje takmer v celej Eurázii, s výnimkou najjužnejších regiónov kontinentu. Tento druh hlodavcov žije na lúkach a kríkoch.

  • Latinské meno: Apodemus agrarius
  • Kráľovstvo: zver
  • typ: akord
  • trieda: cicavce
  • čata: hlodavce
  • rodina: myš
  • druh: Lesné a poľné myši
  • vyhliadka: Poľná myš
  • závažia: 21 g
  • Dĺžka tela: 12,5 cm
  • Obdobie tehotenstva: 20 dní

Morfológia

Dĺžka tela do 126 mm, chvost do 90 mm. V priemere je chvost približne 70% dĺžky tela. Dĺžka chodidla - do 28 mm. Dĺžka uší do 13,5 mm, lebka 21 - 29 mm.

Papuľa je tupá, oči a uši sú pomerne malé. Srsť je hrubá a krátka. Farba srsti je šedasto-leštená, obvykle s hrdzavými tónmi. Pozdĺž hrebeňa je jasne čierny pruh. Povrch brucha je sivý. Medzi prednými nohami nie je na hrudi žiadna škvrna ani pásik. Bradavky 4 páry.

Lebka má pomerne úzku kapsulu mozgu. Hrebeň v tvare hrebeňa sa rozvíja pozdĺž okrajov interorbitálnej oblasti a u starnúcich jedincov často prechádza od predných kostí k predným okrajom parietálnej kosti. Koronálny šev tvorí tupý uhol, ktorého vrchol je otočený dozadu alebo, čo sa pozoruje oveľa častejšie, trochu zakrivená, menej často priamka.

Doska maxilárneho maséra je nízka, jej predný horný roh má zaoblený tvar a šírka v strednej časti presahuje výšku prednej strany. Zadné okraje incisálnych otvorov takmer dosahujú alebo dosahujú úroveň predných zubov. Pterygoidné procesy palatínových kostí dosahujú predné konce zvukových bubnov. Supracondylarné otvorenie humeru je zvyčajne prítomné.

spôsob života Geobotanické podmienky regiónu určujú biotop, ale limitujúcim faktorom je vlhkosť. Najpočetnejšou populáciou je severná časť pohoria, v lesnej zóne, kde je celkový ročný úhrn zrážok 500 - 700 mm. V lesných a stepných zónach (množstvo zrážok je menej ako 500) sú poľné myši oveľa menej bežné a obývajú nižšie a mokré biotopy.

Otvory sú relatívne jednoduché a plytké, skladajú sa z jednej alebo dvoch komôr spojených s povrchom Zeme dvoma alebo štyrmi východmi. Na jeseň sa jednotlivci poľnej myši hromadia v kupcoch sena, bytových domoch a sýpkach.

V mestských podmienkach sa poľná myš osídľuje otvorenými biotopmi. Veľkosti jednotlivých častí jednotlivcov dosahujú niekoľko desiatok tisíc metrov štvorcových. Počas sezónnych pohybov môžu myši migrovať na niekoľko kilometrov.

Myši tohto druhu sú aktívne, často navštevujú skládky pre domácnosť a odpadkové koše. Mestské podmienky s mozaikovou krajinou sú priaznivé pre život poľných myší. Zriedka však chodia do domov a iných budov. Niekedy sa nachádzajú na okraji mesta v suterénoch obytných budov a skladov.

Je charakteristické, že v Moskve je počet poľných myší vyšší ako vo vidieckych oblastiach oblasti Moskvy.

rozmnožovanie, Puberta žien sa vyskytuje vo veku troch mesiacov. U mužov o niečo neskôr. Tehotenstvo trvá 22 dní. Počet mláďat vo vrhu je 3 - 8. Počas vegetačného obdobia, v závislosti od oblasti biotopu, môže dať od troch do piatich potomkov. Reprodukcia sa pozoruje iba v teplom období. Keď bývajú v zime v stohoch slamy, mláďatá nie sú chované.

jedlo, Poľná myš je ovocie, semená, listy, stonky, bobule, korene rôznych rastlín. Výživa osiva prevláda, ale poľné myši konzumujú viac zeleného krmiva ako iné druhy. Hmyz tiež tvorí veľkú časť stravy. Ochutnane jesť potraviny, ktoré sa nachádzajú v ľudských domovoch.

Vzhľad

Dĺžka tela je 10 až 13 cm, dĺžka chvosta dosahuje 70% dĺžky tela. Papuľa je podlhovastá, špicatá, oči tmavé. Uši sú malé, ohnuté dopredu. Telo je okrúhleho tvaru, srsť je hustá.

Horná časť tela je sfarbená červenkasto-okrová, červenkastohnedá alebo červenkastohnedá. Stredom chrbta vedie jasný a zreteľný čierny alebo hnedý pruh. Srsti vlasov na chrbte sú tmavé. Bruško je svetlé, belavé, spodná časť vlasov je tmavá. Strany sú červenkastej farby s jasným okrajom. U starých hrabošov je spodná časť vlasov na chrbte veľmi svetlá, niekedy vlasy stmavnú. Domáce myši sú čierne.

Morfologicky blízke druhy

Podľa morfológie (vzhľadu) ázijská lesná myš (Apodemusspeciosus). Hlavné rozdiely: na chrbte nie je čierny pás, ucho je dlhšie (viac ako 13,5 mm), ak je ucho ohnuté dopredu, dosahuje oko, v prvej slučke druhého horného moláru je vonkajší tuber.

Ďalej je opísaných 8 poddruhov, päť v Rusku:

  • Apodemus agrarius agrarius - poddruh strednej veľkosti, farba vrchnej časti je tmavšia, sivohnedá, čierny chrbtový pruh je široký. Distribuované v južných regiónoch európskej časti Ruska, západnej a južnej Sibíri.
  • Apodemus agrariusvolgensis - v blízkosti predchádzajúcich poddruhov je horná časť šedá. Distribuované v Dolnom Volze.
  • Apodemus agrariuskarelicus - poddruh je menší ako typický s hrdzavým šedým vrchom, čierny pruh na chrbte je užší ako ten typický. Distribuované na severe európskej časti Ruska na juh po zemepisnú šírku Voroneza.
  • Apodemus agrariustianschanicus - stredná časť chrbta pozdĺž čierneho pruhu je mierne bledšia ako u predstaviteľov typických tvarov. Chvost je dlhší. Distribuované v Zailiysky Alatau.
  • Apodemus agrariusmantshuricus - väčšie ako iné poddruhy, maľované prevažne gaštanovými tónmi. Distribuované na Ďalekom východe na Kórejskom polostrove v severovýchodnej Číne.

Čo jej

Poľné myši sa živia rastlinami (semená, bobule, zelené časti rastlín, orechy, plodiny) a krmivom pre zvieratá (hmyz). Presná strava závisí od biotopu a ročného obdobia. Takže v zime, keď je ťažké získať jedlo, sa myši sťahujú do pivníc a skladov potravín, čo je škodlivé pre poľnohospodárstvo a priemysel.

Šírenie

Poľné myši žijú v strednej a východnej Európe, na juhu západnej Sibíri, v Číne, Mongolsku, Primorye, Kórejskom polostrove a na Taiwane. V západnej Európe žijú poľné myši iba vo východnej a strednej oblasti, západne od Baltského pobrežia a Dánska až po Fínsko na severe, v južnej Sibíri, Kórei a Číne. Široko sa usadil od Baltského mora po pobrežie Čierneho a Azovského mora až po Sukhumi. Nachádzajú sa v Ciscaucasii a západnom Kaspickom mori, v Kazachstane na Ďalekom východe.

Stanovište

Hlodavce obyčajne žijú v kríkoch a lúkach. V antropogénnej krajine nachádzajúcej sa v záhradách, parkoch, cintorínoch. Úkryty poľných myší sú prirodzené úkryty a nory, ktoré sami vykopávajú. Vo vlhkých a zaplavených oblastiach si hlodavce stavajú hniezda pre seba v tráve alebo kríži.

Bežné typy poľných myší

Existujú také druhy poľných myší, ako sú obyčajné, červené, lesné a podzemné, ktoré sa líšia v miestach ich distribúcie. Napríklad hraboš obyčajný obývajú hlavne euroázijský kontinent. Vrabec červený žije v Ázii a nachádza sa v USA a Kanade. Rozsah distribúcie hraboša lesného zahŕňa stepnú zónu Eurázie a Severnej Ameriky. Podzemné hraboša sa nachádza iba v Európe. Od ostatných typov myší sa dá poľná myš ľahko rozlíšiť čiernym pásom umiestneným pozdĺž stredu chrbta, kratší chvost odlíši od myší a naopak dlhší chvost od škrečkov Daurian. Je však dosť ťažké klasifikovať farebné variácie poddruhu samotnej poľnej myši, pretože vznikajú v závislosti od zemepisnej šírky terénu a klimatických charakteristík oblasti biotopu hlodavcov. V zásade dochádza k zmenám farby v smere na západ a zo západu na východ. Od severu k juhu v Európe sa farba sopky volej líši od bledej a matnej v Bielorusku, pobaltských štátoch a Nemecku až po žiarivo červenkastú farbu na juhu Ukrajiny a na severe Kaukazu. V tomto smere sa tiež líši priemerná veľkosť poľných myší, väčšie hlodavce sa stávajú južne od ich distribučnej oblasti. Jasne červené myši z juhu Európy na východ k Uralu, siedmim riekam, Altajom a západnej Sibíri nestrácajú jas, ale načervenalý odtieň je čiastočne nahradený gaštanovohnedou farbou. Po južných hraniciach svojho prirodzeného prostredia sú poľné myši vždy ľahšie a jasnejšie.

Správanie sa poľnej myši

Poľné myši vedú nočný životný štýl, počas tohto obdobia sa stanú obzvlášť hlučné a aktívne, ale poľné hraboše zvyčajne spávajú počas dňa. Sú to pohyblivé hlodavce, ktoré sa vyznačujú dlhou sezónnou migráciou krmiva. Skákanie beží. Vedia, ako plávať, ale nepáči sa im.

Zariadenie noriek u poľných myší je pomerne jednoduché, z ktorých najzložitejšie sa vyznačuje prítomnosťou 3 až 4 východov, 1 až 2 hniezdnych komôr, ktoré sú umiestnené v malej hĺbke. Hole občas vybavia sférické trávne hniezda ako ustajnenie.

Terénne myši spolu s inými typmi myší aktívne vytvárajú rezervy na zimu. Trochu jedia a skrývajú zvyšky jedla, ktoré sa nachádza na dne hniezda alebo v norkách, a opatrne ich pochovávajú v zemi. Vole hryzú niečo stále, pretože ich zuby neustále rastú a je potrebné ich naostriť. Na jeseň av zime sa poľné myši nachádzajú v osadách, ako aj v rikách, kupoch sena, slame, na mlátiacich podlahách av stodolách. V zime hlodavce dlhodobo nesladia.

Reprodukcia poľnej myši

Poľné myši sa rozmnožujú asi 3 až 4 krát do roka, niekedy až 5 krát do roka, na jednom potomstve sa narodí 5 až 7 mláďat. Tehotenstvo trvá až 22 dní. Myši dosiahli pubertu vo veku 3 až 3,5 mesiaca. Za priaznivých podmienok rastie počet obyvateľov.

Zaujímavé fakty o hlodavcoch:

Terénna myš sa v poľnohospodárstve považuje za hlavný škodca, pretože konzumuje plodiny. V zime sa tento druh hlodavca neustále drží blízko komín chleba a prania slamy. Okrem toho hraboše poškodzujú plodiny, ako sú zemiaky, mrkva, paradajky, melóny a slnečnice. Terénna myš je tiež prírodným nosičom patogénov chorôb, ako je tularémia, leptospiróza, tyfus prenášaný tyfusom, erysipelasová infekcia, hemoragická nefrosonefritída. Z týchto dôvodov sa človek snaží zbaviť okolia týchto hlodavcov, pre ktoré sa používajú pastičky na myši, ultrazvukové repelery, ktoré sú umiestnené v skladoch so špeciálnymi jedmi. Jedným z humánnych spôsobov, ako sa zbaviť hrabošov, je posypať popol v priestoroch, ktorým sa myši vyhýbajú, alebo rozložiť hlavy cesnaku, ktorého vôňa poľných myší tiež nemôže stáť a okamžite opustiť miestnosť. Tiež sa získavajú mačky na boj proti poľným myšiam.

Geografické rozloženie

Poľná myš distribuované od západných hraníc Ruska do stredného Altaja. Na severe sa druh pohybuje na hranici Leningradu, na juhu na úpätí severného Kaukazu. Okrem toho poľné myši žijú na čiernomorskom pobreží Kaukazu na južnom a strednom Urale, na severovýchode Kazachstanu, na južnej Sibíri po Irkutsk. V riečnych dolinách prenikajú do stepnej zóny.

Škodlivosť

Poľná myš - škodcov rastlín, najmä obilnín. Poškodenie zrna v poliach a sýpkach. Súčasne sa podieľa na udržiavaní ohnísk rôznych infekčných chorôb, najmä yersiniózy, pseudotuberkuózy.

Chemické pesticídy

Manuálny vstup do nory, iných prístreškov, rúr, návnadových boxov:

Na osobných pomocných pozemkoch:

Usporiadanie hotových nástrah v potravinárskych podnikoch a doma:

Biologické pesticídy

Usporiadanie hotových nástrah v potravinárskych podnikoch a doma:

Kontrolné opatrenia: deratizačné opatrenia

Sanitárna a epidemiologická pohoda je výsledkom úspešného vykonávania celého spektra deratizačných opatrení vrátane organizačných, preventívnych, deštruktívnych a sanitárne-výchovných opatrení na kontrolu hlodavcov.

Organizačné činnosti obsahujú súbor nasledujúcich opatrení:

  • administratívne,
  • finančné a ekonomické
  • vedecké a metodologické
  • Materiál.

Preventívne opatrenia určené na odstránenie priaznivých životných podmienok hlodavcov a ich vyhladenie pomocou nasledujúcich opatrení:

  • inžinierske a technické vrátane použitia rôznych zariadení, ktoré automaticky bránia prístupu hlodavcov do priestorov a komunikácií,
  • hygienicko-hygienická vrátane dodržiavania čistoty v miestnostiach, suterénoch, na území objektov,
  • poľnohospodárstvo a lesníctvo vrátane opatrení na pestovanie lesov rekreačných zón v stave lesných parkov a udržiavanie týchto území bez buriny, padlých listov, mŕtvych stromov a stromov na sušenie, táto skupina činností zahŕňa aj hlboké oranie pôdy na poliach,
  • preventívna dezinsekcia, vrátane opatrení na zabránenie obnovenia hlodavcov chemickými a mechanickými prostriedkami.

Úlohou vykonávania tejto skupiny podujatí sú právnické osoby a jednotliví podnikatelia prevádzkujúci konkrétne zariadenia a priľahlé územie.

Bojové činnosti vykonávané v osadách, na poľnohospodárskej pôde, ako aj v rôznych ložiskách infekčných chorôb s cieľom úplne vyčistiť predmety od hlodavcov a redukujú sa na tieto metódy deratizácie:

  • fyzické, zahŕňajúce použitie mechanických zariadení na ničenie hlodavcov, ultrazvukových žiaričov, lapačov lepidla, elektrických bariér,
  • chemická látka, pri ktorej sa používajú rodenticídy, rodenticídy so synergistami v rôznych formách a repelenty,
  • biologické, vrátane použitia patogénnej mikroflóry, parazitov a dravých zvierat na ničenie hlodavcov.

Tieto podujatia vykonávajú právnické osoby a jednotliví podnikatelia so špeciálnym školením.

Pri písaní článku sa okrem toho použili tieto zdroje:

Pin
Send
Share
Send