O zvieratách

Rod Falcons - Falco (Linnaeus, 1758)

Pin
Send
Share
Send


Areal. Sakhalin Falcon nájdené v severnom Tichom oceáne a južnej Číne, kde bolo ťažených niekoľko sokolov neobvykle malých rozmerov v rôznych časoch. V hniezdnej sezóne sa takéto vtáky našli na Sachalin. Presné miesta sú nasledujúce: asi. B. Shantar, str. Yakshina, ústie rieky. Kohl, záliv Sakhalin, záliv Olga Kamčatka, Okhotské more 150 km od Sachalin (Buturlin, 1911), Sachalin, Kaybato a Kaitioto (Takahashi, 1938, Kuroda, 1935), Guan-Zhouvan, južná časť provincie Guan-Dui, južne Východná Čína (Zhabuil, 1935). Tieto malé sokoly zjavne hniezdia na Sachalin a možno aj na Šantárových ostrovoch.

Povaha pobytu, Podľa zistení v Guan Dong je prinajmenšom časť malých sokolov zimujúca v juhovýchodnej Ázii. V novembri boli na sfalhalíne nájdené aj sokoly (Munster'el'm, 1921), takže tam môžu sedieť aj vtáky (v tomto prípade sa pozorovania môžu týkať aj jedincov poddruhov severného sťahovania alebo zimovávania).

habitat, Na Sachalinových ostrovoch a na Shantarových ostrovoch, na Kamčatke, na pobreží Okhotska sa na skalnatých pobrežiach nachádzajú sokolíny Sakhalin.

pevnosť, Počet sokolíkov Sachalinov nie je presne známy, ale v každom prípade je to vzácny vták.

ekológia, Neexistujú takmer žiadne informácie, ktoré sa špecificky týkajú tohto poddruhu.

jedlo, V čase hniezdenia na Sachalin bol pozorovaný útok sokola Sachalin na Fifi 16. mája, na samicu Mallard 30. mája a v máji až júni na bahňatá a kačice.

popis, Rozmery a štruktúra. Diagnostický znak tohto poddruhu je malý: ženy sa rovnajú mužom severných rás. Dĺžka krídel vyššie uvedených vzoriek (v poradí zaradenia do zoznamu): ženy 313, 312, 302, 318, 315, 320, samec 305, ženy 311, 323, 315 mm.

Hmotnosť sokola Sachalinovej z Kamčatky je iba 500 g. Pozoruhodný je aj pomerne malý rozsah sexuálneho dimorfizmu, tento jav sa zaznamenal aj pre ďalšie malé poddruhy sokola - juhoafrický F. str. perconfusus. Štruktúra je podobná ako u iných poddruhov.

Farba malého sokola je dosť tmavá, zvyčajne podobná farbe poddruhov Jakuba.

Systematické poznámky, Realita poddruhu R. p. pleskei je pre niektorých autorov nevhodný. Obzvlášť spochybňovali správnosť určovania pohlavia vyššie uvedených samíc a zo zoogeografického hľadiska sa úzky rozsah rasy sokola považoval za neuveriteľný. Je však ťažké urobiť chybu pri určovaní pohlavia, ktorú zoológovia opakovane opakujú: vo všeobecnosti je to možné, ale nie veľmi pravdepodobné. Veľmi obmedzené množiteľské rozsahy sú známe aj pre ďalšie poddruhy sokolov: F. str. pealei, F. p. frujtii. Doposiaľ teda popieram F. str. pleskei neexistujú dostatočné dôvody. Konečné riešenie problému si samozrejme vyžaduje ďalší materiál.

Zdroj: Vtáky Sovietskeho zväzu, t.1. - M.: Sovy. veda. 1951.

Pin
Send
Share
Send