O zvieratách

Malý Mongoose (Herpestes auropunctatus)

Pin
Send
Share
Send


Malá alebo indická mongóza (Herpestes auropunctatus) je rozšírená v Ázii a nachádza sa v týchto krajinách: Afganistan, Bangladéš, Bhután, Irán, Irak, Ilrdania, Mjanmarsko, Nepál, Omán, Pakistan, Saudská Arábia. V 70. rokoch 19. storočia bola malá mongóza dovezená do Západnej Indie, v 80. rokoch 20. storočia - na Havaj, USA, na lov potkanov, prišla aj na Fidži a Japonsko. Namiesto lovu potkanov však mongoózy začali ničiť miestny ekosystém.

Malé mongózy žijú v lesoch, húštinách trnitých kríkov, otvorených biotopoch, často udržiavaných v blízkosti ľudských sídiel.

Výživa a vlastnosti

Tieto zvieratá sú všežravé, lovia hlodavce, vtáky, hady, žaby, ako aj rôzne bezstavovce: hmyz, pavúky, kôrovce a mäkkýše. Pri love kobry ju malý mongoose podpichuje, až sa had unaví a potom ju zabije. Mongoózy majú zapáchajúce žľazy umiestnené v blízkosti konečníka a na papuli. Mongózy označujú svoje územie tajomstvom týchto žliaz. Malé mongózy veľmi svižný, môžete ich sledovať celé hodiny, obdivovať ich rýchlosť a pôvab. V starovekom Egypte sa tieto zvieratá zvykli loviť krokodílové vajcia.

Opis a reprodukcia

Dospelý mongoose dosahuje dĺžku 45 - 105 cm a má dlhé, nerozťahovacie pazúry určené na kopanie dier, na každej labke štyri alebo päť prstov. farba malé mongoose líši sa od červenohnedej po sivú.

Mongoózy sú denné zvieratá, uprednostňujú osamelý životný štýl, aj keď niekedy môžete stretnúť matku s tínedžerom. Gravidita v malom mongose ​​trvá 49-50 dní. Samice rodia 1 až 5 mláďat (najčastejšie 2). Novorodenci vážia asi 20 g. Oči majú otvorené počas 17 až 20 dňa života. Dosiahnu pubertu vo veku asi 1 roka.

Ako vyzerá mongoose: popis a fotografia zvieraťa

Mongoose sú malí predátori. Majú štíhly pretiahnutý kufor, malá hlava a dlhý chvost. Dĺžka tela bez chvosta sa pohybuje od 16 do 71 cm.

chvost zviera je kužeľovité (silné na základni a zužujúce sa smerom ku koncu), dlhé 19 až 47 cm, chvost mongoose má spravidla dve tretiny dĺžky tela.

Pruhované Mongoose. Foto: Joachim Huber, CC BY-SA 2.0

Zvieratá vážia od 210 g do 7 kg (zriedkavo do 9 kg). Ázijské druhy sú zvyčajne väčšie ako africké.

Najmenší v rodine je trpaslík mongoose (Helogale parvula), s telesom 16-23 cm, chvostom 14-19 cm, hmotnosťou - od 210 do 420 g.

Najťažšia je egyptská mongóza alebo ichneumón (Herpestes ichneumon). Dospelý ichneumon váži 7-9 kg.

Mongoose crabeater (Herpestes urva) Je najdlhší v rodine. Jeho veľkosť spolu s chvostom dosahuje 85 cm.

Ale najväčší je považovaný za bieleho chvosta mongoose (Icheumia albicauda): dĺžka tela s hlavou je 47 - 71 cm, dĺžka chvosta je 35,5 - 47 cm, výška v pleciach je asi 25 cm, hmotnosť dosahuje 1,8 - 5,2 kg.

Trpasličí mongoose. Foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Egyptská mongóza (ichnemon). Foto: Anna Liflyand, CC BY-SA 3.0

Mongoose krabie chrobáka. Foto: Rohit Naniwadekar, CC BY-SA 4.0

Mongoose bieleho chvosta. Foto: MCSchaeffer, CC BY-SA 3.0

ňufák Mongoose je malý, pretiahnutý, uši sú malé a zaoblené.

Oči zvierat sú ľahké medy s horizontálnymi, úzkymi, zriedka okrúhlymi žiakmi. Horizontálny tvar žiakov je charakteristický pre bylinožravce.

Zástupcovia tejto rodiny môžu mať od 32 do 40 zubov, ich počet závisí od druhu.

Žltá Mongoose. Foto: Tony Hisgett, CC BY 2.0

Meerkat. Foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

chodidlá zvieratá sú krátke, päťprsté, s nezatiahnuteľnými, dlhými, mierne zakrivenými a tupými pazúrmi. Pomocou pazúrov vykopáva mongoose podzemné chodby, bráni sa pred nepriateľmi a občas môže vyliezť na stromy.

Všetky mongoózy kráčajú po prstoch (chôdza po prstoch), medzi ktorými je membrána znížená alebo chýba. Väčšina mongóz stojí na zadných nohách, ako napríklad veveričky, a narovnáva ich chrbát, aby sa dosiahol lepší výhľad.

Kostra Surikata. Foto: Chris Dodds, CC BY-SA 2.0

vlna Mongoose je drsný, pozostáva z chmýří a tuhej dlhej chrbtice. Často je natretá sivou alebo hnedou farbou, menej často hnedá, žltkastá, čierna alebo červená.

Okrem toho je monofónny, pruhovaný, so sivými vlasmi alebo škvrnami. Na chvoste sú jedinci so vzormi prsteňov. Pruhy sa zvyčajne nachádzajú na pleciach.

Srsť je pruhovaná mongoose. Foto: 4028mdk09, CC BY-SA 3.0

Farba tela sa často líši od farby končatín, chvosta alebo hrotu. Dva druhy madagaskarských mongóz majú na chrbte pozdĺžne pruhy a tretí má pruhovaný chvost. Na mongoose (Herpestes vitticollis) sú podľa názvu na zadnej strane tmavé priečne čiary.

Možné sú nešpecifické farebné variácie. Napríklad štíhly mongoose (Galerella sanguinea), spravidla sivé alebo s pálením a v púšti Kalahari má červenú farbu a nachádzajú sa aj jedinci čiernej farby. V Indii je na ostrovoch Java a Sumatra trpaslík mongoose s čiernou vlnou a malými žltými bodkami.

Meerkat. Foto: Roland Fischer, Zürich (Švajčiarsko), CC BY-SA 3.0

V mongoose, na rozdiel od civerova, skôr análny ako duktálny zapáchajúce žľazy, U mnohých druhov ide o veľkú tašku s najmenej dvoma otvormi. Samce a samice zanechávajú nepríjemné stopy po análnej a bukálnej žľaze.

Zvieratá majú vynikajúci zrak, čuch a sluch. Mongoose voda (Atilax paludinosus) Zmysel pre dotyk je tiež dokonale vyvinutý. Vynikajúca reakcia zvierat uľahčuje ovládanie silného a flexibilného tela a hádže blesky.

Mongoózy sú veľmi „hovorivé“, vydávajú rôzne zvuky: škrípanie, vrčanie, štekanie, štekanie, vrčanie, náhle vysoké výkriky. Každá z nich má svoj vlastný význam. Pri zvukoch, ako je cicavanie, mongóza varuje útočníka: „Nedotýkaj sa ma, bude to horšie“, takmer štekanie psa - signál všeobecného poplachu, náhle vysoké výkriky - volacie značky pre zaostávajúce mláďatá.

Vedci zo Švajčiarska zistili, že „konverzácia“ pruhovaných mongóz (Herpestes vitticollis) je veľmi podobný jazyku osoby vo fáze jej vzniku. V ich „reči“ sú samohlásky a spoluhlásky a ich kombinácia nesie určitú sémantickú záťaž. Prvý z nich vydáva spoluhláskový zvuk, ktorý slúži ako identifikácia toho, kto hovorí, druhý - samohláska, ktorá sprostredkúva dôležité informácie príbuzným.

Meerkat. Foto: Fir0002, GFDL 1.2

Čo jedí v prírode mongoose?

Väčšina mongoose sú dravci, aj keď medzi nimi sú všemocné druhy. S ľahkou rukou Rudyarda Kiplingu je veľmi zavádzajúce, že mongózy sa živia hlavne hadmi. Hady však vôbec nie sú ich hlavným jedlom. Aj keď niektoré druhy (najmä rod Herpestes) zabíjať a jesť jedovaté hady.

Mongoose a kobra sú najhorší nepriatelia, pretože zviera konzumuje plazové vajíčka. Preto sú zápasy medzi nimi najčastejšie spúšťané skôr hadom ako mongoózou. Takže sa snaží chrániť svojho potomka.

V dôsledku dlhého vývoja sa mongoose naučil bojovať proti kobre. Pozná povahu jej útokov a odpovedá na ne bleskovou rýchlosťou. Napríklad indický mongoose odvážne bojuje proti kráľovi kobre. Nemá imunitu voči jedu, vyhráva kvôli rýchlosti reakcie. Šelma si dokáže všimnúť začiatok útoku hada a vyhnúť sa jeho hodu. Mongoose skok je rýchlejší ako jeho pohľad a výpad tlapky. Zvieratá sa však nedokážu vyrovnať so všetkými hadmi. Často strácajú plazov Nového sveta, pretože reakcia týchto plazov je rýchlejšia.

Vo väčšine prípadov jedia mongoózy hmyz a iné suchozemské bezstavovce, korisť na malých stavovcoch, milujú vtáčie vajcia, ľahko jedia vtáky alebo hlodavce, môžu chytiť kraba na morskom pobreží, ryby neodmietajú, niekedy jesť ovocie a iné rastlinné potraviny. Menej často sa ulovia zajace, lasičky, morčatá, šteniatka, jahňatá, mačiatka, kurčatá a kačky.

Egyptská mongóza žerie sumca na pobreží rybníka v rybolove Maayan Zvi v Izraeli. Foto: Vyh Pichmann, CC BY-SA 3.0

Vodné mongózy krmoviny v potokoch, močiaroch, na okraji oceánu, ťahajúce ich pazúry z bahna kraby, kôrovce, obojživelníky. Pri hľadaní potravy zviera čuchá zem a pri hľadaní koristi ju vykopáva. Egyptská mongóza ničí vajcia krokodílov. Preto bol v starovekom Egypte veľmi rešpektovaný a uctievaný.

Zvieratá lámajú vajíčka zaujímavým spôsobom. Niektorí sa tiahnu vysoko na zadných nohách, predné zdvihnú a spadnú vajíčka z výšky, aby sa zlomili. Po úspešnom hádzaní zviera olizuje veveričku a žĺtok. Iní chytia vajíčka za zadné nohy a po ich odchode ich zbijú na kameni alebo strome.

Pred útokom na zviera napríklad niektoré mongózy, pruhované, o tom upovedomujú. Ohýbajú telo v oblúku, prehrabávajú vlasy a prenikavo kričia. Cicavec predstiera, že beží proti nepriateľovi a sám na mieste opatrne dupne (falošný útok). Týmto originálnym spôsobom mongoózy často vystrašia dravých vtákov.

Zviera jesť hada. Foto: Amvter86, CC BY-SA 4.0

Kde žijú mongózy?

Mongoózy sa nachádzajú na rozsiahlom území od juhovýchodnej Ázie po západnú Afriku, nachádzajú sa v južnej Európe a predstavitelia rodu Galidiinae - endemické na Madagaskare. Niektoré druhy sú aklimatizované na Havaj, Západnú Indiu a Fidži.

Štíhly mongoose pri zavlažovacej diere. Foto: Bernard DUPONT, CC BY-SA 2.0

Biotopy mongóz môžu byť vlhká džungľa, savany, zalesnené hory, kvitnúce lúky, púšte a polopúšte (s výnimkou Sahary), morské pobrežie a dokonca aj mesto. V mestách sa mongózy môžu usadiť v priekope, kanalizácii, v parku, v dutom strome alebo v zhnitom kmeni. Niektoré druhy sa radšej usadzujú pri vode, na brehoch močiarov, rybníkov, pri ústí riek.

Väčšina mongóz vedie životný štýl na pevnine a zaberá opustené nory alebo trhliny skál, ale určité druhy (napríklad štíhle mongoózy) môžu tiež žiť v dutinách stromov.

Niektoré komunitné mongózy potrebujú vhodné prístrešky. Obyvatelia trávnatých plání Afriky sa teda dobrovoľne usadzujú vo vetracích šachtách termitových mín. Zvieratá tiež vedia, ako budovať rozvetvené podzemné tunely. Surikáti vykopávajú diery do hĺbky 2 metrov, ich horizontálne chodníky sa líšia na ploche 80 až 800 m². V miestach, kde je dostatok prístreškov, v lese, skalnatom teréne alebo v oblastiach s voľnou a mäkkou pôdou, sa zvieratá môžu stať najbežnejším a najpočetnejším predátorom.

Pruhované mongoose pri vchode do diery. Foto: Alistair Ian Spearing Ortiz, CC BY-SA 4.0

Druhy mongóz, mien a fotografií

Nasleduje opis niektorých odrôd mongoóz.

  • Umbi (Rhynchogale melleri)

Preložené z latinčiny - mongoose mongoose, pomenované po botanikovi Charlesovi Jamesovi Mellerovi. Zviera žije v juhovýchodnej Afrike. Vyskytuje sa v Tanzánii, Malawi, Svazijsku, Konžskej demokratickej republike, Zambii, Zimbabwe a Mozambiku v Juhoafrickej republike a pravdepodobne aj v Botswane. Žije v zalesnených savanách, na bažinatých miestach pokrytých trávou, na otvorených pastvinách, kde sa nachádzajú termity. Vedie osamelý nočný život.

Dĺžka tela umbi je 44 - 48,5 cm, dĺžka chvosta je 30 - 40 cm, hmotnosť je 1,7 - 3 kg. Mongoose kabát je biely, šedý alebo svetlo hnedý, na ventrálnej strane je ľahší ako na chrbtovej strane, nohy sú tmavé. Z nosa po hornú peru Umbi vedie pruh holej kože.

Mongoose sa živí termitmi, ovocím a malými stavovcami.

Fotokredit: Marc Faucher, všetky práva vyhradené

  • šelmy, alebo šelmy (Šuricesuricatta)

Zvieratá žijú v púšťach (hlavne v Kalahari a Namíb), savanách, kríkových stepiach a trávnatých spoločenstvách v Angole, Južnej Afrike, Namíbii, Botswane.

Veľkosť šelmy: dĺžka tela - 29 cm, dĺžka chvosta - 19 cm, hmotnosť - 700 - 750 g. Na chrbtovej strane je srsť dlhá a na ventrálnej a hrudnej strane je krátka. Jeho farba je žlto-hnedá až sivá s prerušovanými hnedými pruhmi po stranách a vzadu. Hlava a hrdlo sú sivobiele, krúžky okolo očí, špička chvosta a uši sú čierne.

Surikáti žijú v kolóniách, ktoré spájajú 2-3 rodiny. Celkovo môže mať skupina až 30 a viac osôb. Domov v rodine je žena a život členov kolónie je prísne organizovaný. Zvieratá sú aktívne počas dňa, vstávajú skoro ráno, vyčistia vstup do diery, idú hľadať jedlo. V horúčave leží meerkatova rodina v tieni, hodinu pred zotmením sa vracia do obydlia. Aktívne spolu „hovoria“ a vydávajú veľa rôznych zvukov.

Život surikátov je plný nebezpečenstiev, pretože na nich koristi mnohé zvieratá. Na stráženie môžu strážni šelmy niekedy vyliezť na stromy. Vo vzájomne výhodnom vzťahu s nimi je smútiaci drongo vták (Dicrurus adsimilis). „Priateľ surikátov“ varuje zvieratá výkrikmi pred prístupom nepriateľov a chytí hmyz narušený cicavcami.

Surikaty jedia väčšinou hmyz, menšou časťou ich stravy sú malé zvieratá (škorpióny, jašterice, hady, stonožky, pavúky), ako aj rastliny. Surikaty môžu stáť na zadných nohách po dlhú dobu, narovnávať ich chrbty, pričom si môžu predstavovať fantastické pózy, zatiaľ čo zvieratá vyzerajú veľmi vtipne. Pre túto schopnosť sa nazývajú humanoidné (antropomorfné) zvieratá. Sú dobre krotení, takže sú držaní doma.

Foto: Dirk Vorderstraße, CC BY 2.0

Foto: Hans Hillewaert, CC BY-SA 4.0

  • Pruhované mongoose, mungo, alebo zebra mongoose (Mungos mungo)

Dĺžka mongoózy je 340 - 450 mm, chvost je 220 - 290 mm, priemerná hmotnosť je 1,8 kg a maximum je 2,25 kg. Telo je pokryté stuhnutými vlasmi, krátke v hlave a siahajúce až k chvostu. Farba srsti na tele je hnedo-šedá s priečnymi tmavohnedými pruhmi na chrbte, ktoré sa podobajú prúžkom zebry. Na končatinách - od tmavohnedej po čiernu je špička chvosta čierna.

Mongolsko žije v subsaharskej Afrike a nachádza sa v krajinách ako Angola, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, CAR, Čad, Konžská republika, Konžská demokratická republika, Pobrežie Slonoviny, Eritrea, Etiópia, Gabun, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Keňa, Malawi, Mali, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Rwanda, Senegal, Somálsko, Južná Afrika, Sudán, Svazijsko, Tanzánia, Uganda, Zambia, Zimbabwe.

Zviera je aktívne počas dňa, žije v savanách pozdĺž brehov riek a v húštinách trnitých kríkov. Často sa konajú v malých skupinách, v ktorých neexistuje prísna hierarchia. Samotný nór sa nevykopáva, používa hotové prístrešky, napríklad termitové kopce a trhliny v skalách. Prístrešky sa menia každé 2-3 dni.

Živí sa hmyzom, stonožkami, slimákmi, vtáčími vajcami, hadmi, jaštericami, malými hlodavcami, divým ovocím.

Foto: JP, CC BY-SA 3.0

  • Kusimanza s dlhým nosom alebo kusimanze s dlhým nosom (Crossarchus obscurus)

Zviera žije v západnej Afrike od Sierry Leone po Kamerun. Biotop pokrýva krajiny ako Pobrežie Slonoviny, Ghana, Guinejská republika, Libéria, Sierra Leone.

Dĺžka jeho tela je 300 - 270 mm, chvost - 150 - 210 mm, hmotnosť - do 1 kg. Farba srsti sa mení od tmavo hnedej po sivú alebo čiernu. Papuľa a uši sú svetlejšie, nohy tmavo hnedé. Kusimanza nos je podlhovastý a pohyblivý. Čeľuste na predných končatinách sú dlhšie ako na zadných končatinách.

Mongoose sa nachádza v hustom podraste vlhkej džungle, v lužných lesoch, savanách av horách až do nadmorskej výšky 1 500 m. Väčšina kusimanov s dlhým nosom vedie denný životný štýl, existujú však informácie o ich činnosti v noci. Zvieratá žijú v skupinách 3 monogamných rodín, v ktorých je celkom 20 alebo viac jedincov. Zvieratá nemajú trvalé obydlia, ktoré sa skrývajú v hustej vegetácii, v medzerách kmeňov stromov, vo výklenkoch pôdy.

Živia sa slimákmi, dážďovkami, všími, hmyzom, žabami, hadmi, krabmi, jaštericami, vtákmi a ich vajciami, bobuľami a ovocím.

Foto: Cliff, CC BY 2.0

  • Žltá mongoose alebo líška mongoose (Cynictis penicillata)

Vyskytuje sa v Južnej Afrike: v Namíbii, Angole, Južnej Afrike, Zimbabwe a Botswane. Žije v pároch alebo v rodinných skupinách, často v meerkatovej komunite.

Je to veľmi krásna mongóza, jej farba je často červeno-žltá so šedými bodkami, brada a špička chvosta sú biele.Uši sú dostatočne veľké, papuľa je špicatá a chvost je našuchorený, takže mongoose vyzerá ako líška. V závislosti od rozsahu sa farba jednotlivcov môže líšiť - od červenkasto žltej po žltú sivú. Farba sa tiež mení podľa sezóny: v lete je červenkastá, v zime sivá. Veľkosť tela je 27 - 38 cm, dĺžka chvosta je 18 - 28 cm, hmotnosť je od 440 g do 1 kg.

Žlté mongoózy vedia, ako sa majú kopať, ale radšej zaberajú nory vykopané útočníkmi (Pedetes capensis) alebo gophers (Spermophilus, alebo citellus). Niekedy bývajú v jednom byte s gophers. Zvieratá sú aktívne počas dňa a žijú v rodinných skupinách po 4 až 8 jedincoch.

Jedia väčšinou rôzne druhy hmyzu, menej často lovia hlodavce, vtáky a hodia sa na vtáčích vajciach.

Foto: Matěj Baťha, CC BY-SA 3.0

  • Egyptská mongóza (faraónsky potkan, ichneumón) (Herpestes ichneumon)

Tento druh sa vyskytuje vo väčšine Afriky, s výnimkou Sahary a rovníkových lesov, ktoré sa nachádzajú v ázijských krajinách (Jordánsko, Izrael, Libanon, Sýria, Turecko), žije tiež v južnej Európe: v Španielsku a Portugalsku. Je to posvätné zviera starovekých Egypťanov, ctené svojou schopnosťou drancovať hniezda krokodílov a jesť ich vajíčka.

Dĺžka tela - 48 - 60 cm, dĺžka chvosta do 50 cm, hmotnosť - 3,6 - 7 (9) kg. Farba je šedá so sivými vlasmi, so srsťou čiernych vlasov na špičke chvosta vo forme kefy. Prsty ichneumónu sú takmer z polovice spojené krátkou membránou.

Žije na pláňach alebo v lesoch, ale častejšie býva na brehoch riek, zarastenými trstinami a ďalšou pobrežnou vegetáciou.

Popoludní jedia hmyz, vtáky, vajcia, jašterice, hady, chytajú hady a dobrovoľne jedia ovocie. Žije sám, menej často v malých skupinách. Zaznie len vtedy, keď je zranený, zvyšok času trávi potichu.

Foto: מינוזיג, CC BY-SA 4.0

  • Trpaslík Mongoose (Helogale parvula)

Má rozsiahle prostredie: nachádza sa od južného Somálska a Etiópie po Južnú Afriku, západne od severného Namíbie, juhozápadného a stredného Angoly a juhovýchodného Konga. Mongoose sa obvykle usadzuje vo výškach asi 2000 m nad morom. Žije v zalesnených savanách a na suchých lúkach. Obzvlášť početný je na miestach, kde sa nachádzajú kopce termitov - obľúbené miesta na spanie.

Toto je najmenší druh z čeľade Mongoose. Dĺžka jeho tela je 16-23 cm, chvost je 14-19 cm, hmotnosť je od 210 do 420 g. Sfarbenie je od šedavo-žlto-hnedého až po tmavo hnedé s tenkými šedými vlasmi. K dispozícii sú tiež úplne čierne trpasličí mongoózy.

Sú to výlučne spoločenské zvieratá, v ktorých môžu byť 2 až 30 jedinci. V noci spia v termitových moloch, medzi hromada kameňov, v dutinách stromov.

Popoludní lovia hmyz (chrobáky, termity, kobylky, cvrčky) a ich larvy, pavúky, škorpióny, malé jašterice, hady, malé vtáky a hlodavce. Doprajte svojej strave bobuľami.

Foto: Miika Silfverberg (MiikaS), CC BY-SA 2.0

  • Indická mongoose (Herpestes smithii)

Zviera sa tiež nazýva Smith Mongoose, ružový Mongoose, červený Mongoose. Endemické v Indii a na Srí Lanke, videné v Nepále. Vedie osamelý život za súmraku. Občas lezie na stromy, ale trávi väčšinu svojho života na zemi. Dáva prednosť odľahlým miestam: kríky, svetlé lesy a lesy, ktoré sa menej často vyskytujú v otvorenej krajine a v nadmorskej výške až 2200 m nad morom. Nepribližuje sa k bývaniu človeka, ale v Indii často zomiera na rušných diaľniciach.

Indická mongóza má telo až 45 cm dlhé, chvost 40 cm dlhé a priemernú hmotnosť 1,9 kg. Jeho farba sa mení od svetlo hnedo-šedej po čiernu s bielymi a červenými pruhmi. Končatiny sú tmavohnedé, chvostová kosť chvosta je čierna.

Strava je založená na myšiach, vtákoch, hadoch, potkanoch, jaštericiach a ich vajciach. Indické mongoózy môžu tiež jesť mrkvu.

Foto: Kalyanvarma, CC BY-SA 3.0

  • Common Mongoose, alebo indické šedé mungo (Herpestes edwardsija)

Mongoose vlna je šedá alebo strieborno-šedá, hnedá na nohách. Vlasy sú hrubšie ako iné druhy čeľade. Šedé mungo má tiež červené oblasti okolo očí a papule, ako aj na špičke chvosta.

Geografické populácie druhov sa líšia farbou. Na tele sú skupiny zvierat s kruhovým vzorom, s mliečne bielymi alebo čiernymi vlasmi. Dĺžka chvosta obyčajnej mongoózy sa rovná dĺžke ich tela. Veľkosti mongoózy bez chvosta sú 36 - 45 cm, chvost je 45 cm. Hmotnosť zvieraťa sa pohybuje od 0,9 do 1,7 kg. Samce sú väčšie ako samice. Indické sivé mongoózy sú zaujímavé tým, že dokážu rozlíšiť 4 farby, a to je viac ako u iných cicavcov.

Obyčajné mongózy obývajú západnú Áziu a polostrov Hindustan. Krajiny biotopov: Afganistan, Bahrajn, Bangladéš, Bhután, India, Irán, Kuvajt, Nepál, Pakistan, Saudská Arábia, Srí Lanka, Turecko, Spojené arabské emiráty. Vo svetlých lesoch, medzi kríkmi, na kultivovaných poliach sa nachádzajú zvieratá, často v blízkosti obydlí ľudí. Žijú v nory alebo sa skrývajú medzi stromami, kríkmi, kameňmi, niekedy v kupce sena. Občas sa živia vajíčkami žalúdka.

Foto: J. M. Garg, CC BY-SA 3.0

  • Voda Mongoose (Atilax paludinosus)

Pomerne veľká mongóza, jej telo od hlavy po spodnú časť chvosta je 44 - 62 cm, chvost má dĺžku 25 - 36 cm, zviera váži 2 až 5,5 kg. Má dlhú, hustú, tmavo hnedú srsť a konce zvyšných vlasov sú čierne. Nachádzajú sa červenkasté alebo takmer čierne jedinci. Od ostatných mongóz sa vodná mongóza vyznačuje rozpoznateľnou predĺženou papulou a prítomnosťou plávajúcich membrán medzi prstami. Jeho klince sú krátke, tupé, používané na kopanie. Hustý chvost sa silne zužuje smerom k špičke.

Mongoóza sa nachádza v celej subsaharskej Afrike. Žije vedľa sladkovodných útvarov obklopených hustou vegetáciou. Žije tiež v močiaroch, ústiach riek a na trstinových posteliach. Bola však zaznamenaná v kopcovitých oblastiach bez vodných útvarov.

Foto: Derek Keats, CC BY 2.0

Mongoose chov

Vo veku 9 - 12 mesiacov sa mongózy začínajú množiť. Hniezdna sezóna pre druhy začína v rôznom čase, pre savany a púštnych obyvateľov je spojená s príchodom mokrej sezóny.

Tehotenstvo ženy zvyčajne trvá 60 dní, v malom mongose ​​- 42 dní. U žien sa rodia 2 až 4 mláďatá (menej často do 6 rokov). Sú takmer nahí, slepí a malí, vážia okolo 30 gramov. Vízia u detí sa objaví po 10 až 20 dňoch. V priebehu 4-8 týždňov sa mongoose mláďa živí materským mliekom.

Surikata s mláďaťom. Foto: * Light Painting *, CC BY 2.0

Vo verejných mongózach sa ženy živia nielen tým, ktorého priamo porodili, ale aj hladným dieťaťom.

Na konci mliekarenského obdobia matka učí deti jesť mäso a iné výrobky. V ústach im nosí jedlo a čaká, kým sa ich pokúsia chytiť mangostany alebo šelmy.

Mladé mláďatá mongoose. Foto: Vinc3PaulS, CC BY-SA 3.0

Surové šelmy. Fotografie: Francis C. Franklin, CC BY-SA 3.0

Ochranný stav mongóz

Mongoózy patria k jednej z prosperujúcich a rozšírených skupín cicavcov. Vyhynutie neohrozuje žiaden druh. Druhy obývajúce Madagaskar však trpia ničením prírodných biotopov.

Muž vyhladil jávske a žlté mongoózy, ako aj šelmy, ale stále ich je veľa. Pravda je taká, že také juhoafrické druhy, ako je žltá mongoóza a Surikata, boli považované za prenášače besnoty a boli prenasledované. Pokiaľ ide o jávske mongoose, koncom 19. storočia bol predstavený Západnej Indii a Havajským ostrovom. Predpokladalo sa, že bude bojovať proti potkanom na plantážach s cukrovou trstinou, ale mongoose začal útočiť na ostatných predstaviteľov miestnej fauny, takže miestni obyvatelia ho teraz považujú za škodcu a nositeľa besnoty.

Nepriatelia mongoózy v prírode

Najväčšie nebezpečenstvo pre zvieratá predstavujú dravé vtáky: orly, jastraby, šelmy, looney. Zo suchozemských dravcov jedia mongózy, šakaly, líšky, divoké mačky, hyeny, leopardy, karakaly, servaly, hady, veľké jašterice monitorov.

Sociálne druhy majú „strážcov“, ktorí kričia upozorňujú zvyšné nebezpečenstvo. Každé zo zvierat sa postupne vyzbrojí. Mongoózy sa aktívne bránia: pred veľkými dravcami sa schovávajú v útulkoch alebo utekajú.

Zástupcovia rodiny sa snažia bojovať proti malým nájazdníkom so skupinou. Stoja v kruhu a vytvárajú hrozivé výkriky chorálu. Ak to nepomôže, potom mongózy aktívne používajú svoje pazúry a zuby a tiež strieľajú tekutinu z análnych žliaz. V extrémnych prípadoch mongoose padá na zem a predstiera, že je mŕtvy.

Verí sa, že mongoózy sa neboja hadov. V skutočnosti nemajú imunitu proti jedu plazov, ale sú menej citlivé na mutácie v receptoroch, na ktoré pôsobí. Bitka o hada a mongose ​​nie vždy končí v prospech druhého. Malajzia tvrdí, že ak kobra napriek tomu uštipne mongoose, je ošetrená koreňom rastliny mungo (Vígna mungo). Ak však s malými hadmi, vrátane kobier, zvieratá zvládajú reakčnú rýchlosť, potom python (Pythonidae), štrkáč (Crotalinae), vrátane obyčajného zhararaku (Bothrops jararaca) a čierna mamba pre dospelých (Dendroaspis polylepis) nemožno prekonať.

Prevzaté z kanála youtube: www.youtube.com/watch?v=MY1F7G_DFRk

Niektoré druhy žijú v spolupráci s inými zvieratami:

  • Napríklad trpaslíci mongoózy a nosorožci sú neustále spoločníkmi.
  • Žlté mongoózy sa ukladajú ako „priatelia“ na veveričky z mysu Cape (Xerus inauris), obyvatelia púští južnej Afriky. Veveričky dobre sledujú priestor okolo nich a hlásia nebezpečenstvo.

Egyptská mongóza sa pozerá na mačku. Foto: מינוזיג, CC BY-SA 4.0

Výhody a poškodzovanie mongóz

Mongoózy sú dôležité pre zdravé ekologické spoločenstvá, pretože znižujú počet škodlivého hmyzu. Od pradávna ich človek používa na boj proti jedovatým hadom a potkanom. V Afrike a Južnej Ázii sa ručné mongoózy chovajú ako domáce zvieratá, ktoré ich zverujú bojom proti hlodavcom a plazom. V minulosti vzali námorníci mongoózy, aby sa plavili v boji proti potkanom z lodí. Účelom zničenia hlodavcov bolo, že boli dopravení do krajín Nového sveta. Namiesto boja proti potkanom však mongózy začali ničiť ďalších predstaviteľov miestnej fauny, pretože mali veľa problémov. Na karibských ostrovoch lovili ciciaky, šteniatka, mačiatka, jahňatá, kurčatá, kačice, morčatá a vzácne zvieratá - krab. Zavedené v roku 1883 na Havaji mali negatívny vplyv aj na miestne druhy. V súčasnosti je zakázané dovážať mongózy do mnohých krajín sveta.

V Pakistane a Indii zvieratá vo svojich prehliadkach používali hadovité kúzla. A na japonskom ostrove Okinawa sa konali boje s hadmi, ktoré boli zakázané až po zásahu obhajcov zvierat. Ale aj dnes tento barbarský zvyk nie je zastaraný a kruté videá sa objavujú na internete. Tvorovia, ktorí sa nazývajú ľuďmi, milujú sledovanie smrti úbohých zvierat, ktoré si nenechajú na výber.

Niektoré mongózy sa usadia v blízkosti ľudského obydlia a nájdu kuracie múky, sú nosičmi besnoty. Z tohto dôvodu ich miestni obyvatelia ničia.

Mnoho druhov v mladom veku sa ľahko krotí a stávajú sa krotkými domácimi zvieratami.

Pruhované Mongoose. Foto: Yathin sk, CC BY-SA 3.0

Obsah Mongoose doma

Predtým, ako začnete mongoose, vyhodnotte výhody a nevýhody. Ak budete chovať zviera v malej klietke, bude sa nudiť a môže ochorieť. Potrebuje dostatok miesta.

Klietka, alebo skôr voliéra pre mongoose, by mala mať veľkosť najmenej 2 * 1 * 0,5 m, musíte umiestniť malý dom, vetvu pre celú výšku voliéry, misku na jedlo a pijan. Na ohrievanie mongóz potrebujete infračervenú lampu.

Zviera by sa malo z klietky uvoľniť a hrať. Okrem toho musíte denne vyhradiť čas na hranie s mongoose, pretože ju nemôžete nechať bez dozoru. Je veľmi zvedavý, zlomyseľný, môže poškriabať alebo žuť na nábytok, niečo roztrhať alebo dokonca uniknúť do zle zatvorených dverí.

Mongoose má veľmi špecifickú vôňu. Pomocou zápachových žliaz umiestnených na papuli a v análnom vaku bude zviera neustále vyznačovať svoje územie a jeho aróma v byte bude celkom zrejmá. Malo by sa tiež pamätať na to, že mongóza je divoké zviera a nebudete si s tým môcť hrať ako s mačkou alebo psom. Zviera sa môže silno zahryznúť alebo poškriabať a svoju hru prejaviť agresiou. Domáce šelmy, ak ich je niekoľko, budú žiarlivo obhajovať územie a budú v konflikte s mačkami a psami.

Ak to všetko pre vás nie je desivé, vyberte si vhodné zviera a pokúste sa s ním spriateliť. Nezabudnite však, že ste vždy zodpovedný za tých, ktorých ste krotili!

Žltá Mongoose. Foto: chuffed88. Prevzaté zo stránky www.petforums.co.uk

Ako kŕmiť mongoózy doma?

Pri dennej strave by sa mala mongóza rovnomerne deliť medzi proteíny a sacharidy. Svoje domáceho maznáčika musíte kŕmiť niekoľkokrát denne a zároveň oddeľovať jedlo od bielkovín a sacharidov (zelenina, ovocie).

Mongoose možno podať:

  • surová ryba
  • nízkotučné surové mäso (králik, hovädzie mäso, kuracie mäso),
  • ovocie a bobule: jablká, banány, mango, tomel, melón, jahody, čerešne atď.,
  • zelenina - iná ako zemiaky,
  • suché krmivo a konzervované krmivo pre psov alebo mačky,
  • živé jedlo: cvrčky, šváby, zofóby, múky, červy,
  • drobky,
  • slimáky,
  • hmyz
  • nízkotučný tvaroh
  • malé hlodavce
  • surové a varené vajcia.

Je prísne zakázané: fajčenie, vyprážané jedlá, uhorky, huby, orechy, mlieko, zemiaky a hranolky, majonéza, cibuľa, cesnak.

Štíhly mongoose. Foto: Karelj, CC BY-SA 3.0

Pin
Send
Share
Send