O zvieratách

Nosák kakadu (Cacatua tenuirostris, Kakatoe tenuirostris)

Pin
Send
Share
Send


Nosák kakadu (Cacatua tenuirostris, syn. Kakatoe tenuirostris) - Vták z rodiny kakadu.

Dĺžka tela 40 cm, chvost 12 cm, rozpätie krídel asi 80 - 90 cm, hmotnosť 500 - 600 g.

Hlava je veľká, zaoblená, s veľmi krátkym širokým hrebeňom. Hlavná farba peria je biela. Na hrdle a strumy sú červenkasto-ružové perie. Spodná časť krídel a chvostové perie so žltým odtieňom. Periokulárny prsteň bez peria, šedo-modrý. Na čele je priečny pruh červenej farby, oblasť očí a frenum rovnakej farby. Dúhovka je tmavohnedá. Zobák a labky sú sivé. Na rozdiel od iných kakadu dĺžka jeho zobáka presahuje jeho výšku.

Sexuálne rozdiely: sexuálne demorfizmus je slabo vyjadrený, farba mužov a žien je rovnaká. Samec má dlhší zobák, je o niečo väčší ako samica.

Mladé vtáky sú menšie ako dospelí.

stanovište: Juhovýchodná Austrália.

Obývajú ho lesy, húštiny malga, lúky, lužné lesy, obrábaná krajina, mestá, záhrady, parky, vždy pri vode. Mimo obdobia rozmnožovania sa chovajú vo veľkých kŕdľoch (100 - 2 000 jedincov). Strávte noc pri vode. Čoskoro ráno odletia na zavlažovacie miesto. V horúcom období spočívajú v korunách stromov.

Živia sa semenami, ovocím, orechmi, koreňmi, zrnami, púčikmi, kvetmi, cibuľkami, bobuľami, hmyzom a ich larvami. Lietajú vo veľkých kŕdľoch na kŕmenie. Živí sa hlavne na zemi a zobák používa ako pluh.

Počas kŕmenia na otvorených priestranstvách zohrávajú rolu stráže 1-2 vtáky, ktoré keď sú v nebezpečenstve, lietajú do vzduchu hlasným výkrikom. Spôsobujúce plodiny (slnečnica, ryža, proso, pšenica).

Hniezdna sezóna sa zvyčajne vyskytuje od júla do novembra. Hniezdi v dutinách eukalyptov, ktoré rastú pri vode. Spodok je obložený drevným prachom. Rovnaké hniezdenie sa používa už niekoľko rokov. S nedostatkom vhodných stromov vykopávajú diery v mäkkom bahne. Na tom istom strome môže hniezdiť niekoľko párov. V spojke sú 2 až 4 biele vajcia. Obaja rodičia inkubujú vajíčka 25–29 dní. Kuracie sliepky vo veku 55 - 57 dní.

Má dobrú schopnosť „hovoriť“. Dokáže napodobniť slová a celé vety.

Stredná dĺžka života viac ako 70 rokov.

Stav strážcu: Najmenej znepokojený.

Najmenej ohrozené druhy (najmenej znepokojený, LC) - stav ochrany, ktorý Medzinárodná únia pre ochranu prírody prideľuje biologickým druhom alebo taxónom, ktoré nepatria do žiadnej inej kategórie, a preto neohrozujú ich existenciu.

Vedecká klasifikácia

Kingdom: Zvieratá
Typ: Akordy
Trieda: Vtáky
Poradie: Papagáje
Rodina: Kakadu
Podrodina: White Cockatoo
Rod: Kakadu
Druh: Kakadu čeľade

Vzhľad

Dĺžka tela 40 cm, chvost 12 cm, hmotnosť 500 - 600 g. Hlava je veľká, zaoblená, s veľmi krátkymi širokými chumáčmi. Farba peria je biela. Na krku a strumu sú červené škvrny. Fuzzy oblasť okolo očí je šedo-modrá. Na čele je priečny pruh červenej farby, oblasť očí a frenum rovnakej farby. Dúhovka je tmavohnedá. Zobák a labky sú sivé. Na rozdiel od iných kakadu dĺžka jeho zobáka presahuje jeho výšku. Muž a žena sú zafarbené rovnako. Samec má dlhší zobák, je o niečo väčší ako samica. Mladé vtáky sú menšie ako dospelí.

Spôsob života

Obývajú ho lesy, húštiny malga, lúky, lužné lesy, obrábaná krajina, mestá, záhrady, parky, vždy pri vode. Mimo obdobia rozmnožovania sa chovajú vo veľkých kŕdľoch (100 - 2 000 jedincov). Strávte noc pri vode. Čoskoro ráno odletia na zavlažovacie miesto. V horúcom období spočívajú v korunách stromov. Živia sa semenami, ovocím, orechmi, koreňmi, zrnami, púčikmi, kvetmi, cibuľkami, bobuľami, hmyzom a ich larvami. Lietajú vo veľkých kŕdľoch na kŕmenie. Živí sa hlavne na zemi a zobák používa ako pluh. Počas kŕmenia na otvorenom priestranstve zohrávajú rolu stráže 1-2 vtáky, ktoré keď sú v nebezpečenstve, lietajú do vzduchu s hlasným výkrikom. Spôsobujúce plodiny (slnečnica, ryža, proso, pšenica).

Rozmnožovanie

Hniezdi v dutinách eukalyptov, ktoré rastú pri vode. Spodok je obložený drevným prachom. Rovnaké hniezdenie sa používa už niekoľko rokov. S nedostatkom vhodných stromov vykopávajú diery v mäkkom bahne. Na tom istom strome môže hniezdiť niekoľko párov. V spojke sú 2 až 4 biele vajcia. Obaja rodičia inkubujú vajíčka 25–29 dní. Kuracie sliepky vo veku 55 - 57 dní.

Pin
Send
Share
Send