O zvieratách

Široké chvosty (Phelsuma laticauda)

Pin
Send
Share
Send


Ploché chvosty sa vyskytujú na severe Madagaskaru, na ostrovoch Nosy Be a Nosy Fali, ako aj na Seychelách. Predstavené na Komoroch, Mauríciu, Réunion, Mayotte, ako aj na ostrovoch spoločnosti (Francúzska Polynézia) a na ďalších malých ostrovoch Tichého oceánu. Dĺžka tela felzuma s plochými chvostmi dosahuje 12 - 14 cm a asi polovica dĺžky padá na chvost. V prírode žije širokoocasé felsum v oblastiach s vysokou vlhkosťou (ročné množstvo zrážok je 900 - 1500 ml). Nachádza sa na kmeňoch stromov, kamenných stenách a vo vnútri budov. Vedie každodenný životný štýl, väčšinu času trávi na stromoch. Palec na labkách nie je dostatočne rozvinutý. Najčastejšie sa vyskytuje na banánových stromoch a kokosových stromoch. Široký chvost je veľmi opatrný.

Ploché chvosty sú populárne ako domáce zvieratá.

Tieto gekóny žijú každý deň, živia sa hlavne hmyzom a kvetinovým nektárom. Ich farba sa líši v závislosti od teploty a osvetlenia. V zajatí sa kŕmené širokocasé kŕmenie kŕmi tromi v lete a dvakrát týždenne v zime. Jedlo týždenne sa podáva malý hmyz, detské ovocné pyré (banán, marhuľa, papája), med, hrozno, džem, ovocný jogurt. Sladké krmivo sa podáva každé dva týždne. Široký-chvost felzumy gluttons, s bohatým kŕmením, sú náchylné k obezite.

Toto je veľmi farebný vzhľad - farba sa líši v závislosti od teploty a osvetlenia: od jasne zelenej po žltkastú zelenú. Na krk sú rozptýlené žlté škvrny vo forme pecí. Na hlave sú dve červené pruhy, na zadnej strane sú tri veľké červené škvrny, ktoré siahajú za chvost. Horné viečko je modrasté.

Samica kladie 2 až 5 vajec. Inkubačná doba trvá od 40 do 45 dní. Ploštice obyčajné dosahujú pubertu vo veku 12 mesiacov.

Pin
Send
Share
Send