O zvieratách

Horned Lark - slávny pernatý spevák

Pin
Send
Share
Send


Latinský názov:Eremophila alpestris
poradie:vrabec
family:Zhavoronkova

Vzhľad a správanie, O niečo väčší ako vrabec, približne od poľného smreka alebo väčšie (belošský poddruh). Spravidla tenký smrekovec s pomerne dlhým chvostom a pomerne krátkymi nohami. Samce sa vyznačujú zreteľne viditeľným predĺženým čiernym perím na stranách koruny - „rohmi“. Často drží na zemi, s úzkosťou nevznikne okamžite, rád sa schováva. Vlnitý let. Dĺžka tela 14–20 cm, rozpätie krídel 31–37 cm, hmotnosť 27–48 g.

popis, Farba vrchnej časti tela, s výnimkou prednej časti hlavy, je ochranná vo všetkých poddruhoch - sivé víno alebo sivo-hnedé. U mužov sú šije, krky a šije rovnakej farby spojené. Na zadnej a ramennej časti sú viditeľné rozmazané tmavé pruhy. Spodok je belavý s niekoľkými rozmazanými škvrnami na našich stranách brucha. Perie z peria je tmavohnedé, so svetlým okrajom na vonkajších pásoch. Centrálny pár chvostového peria má rovnaký odtieň ako farba chrbta, ostatné chvostové perie je čierne, posledný pár s bielymi okrajmi na vonkajšom nositeľovi. Čelo, krk, obočie, chrbát líca a kryty ucha sú svetlo - citrónové žlté alebo biele. Predná časť a boky koruny hlavy, rohy, frenum, líca, golier v oblasti strumy a horná časť hrudníka sú lesklé čierne.

Dospelé ženy v našich poddruhoch nie sú farbené na rozdiel od mužov. Pevná čierna škvrna na čele je buď neprítomná, alebo je vyjadrená ako tmavý zväzok škvŕn. Predĺžené perie vo forme rohov sa zvyčajne nestáva. Čierna farba frenum, líca a goliera zaberajú menej miesta ako muži a nedochádza k brilantne čiernej farbe. Na temene hlavy, chrbte hlavy, chrbte (niekedy tiež v oblasti krku a na krku) sú zreteľné tmavé škvrny, ktoré ostro vystupujú u vtákov v letných perách. Po stranách brucha sú pruhy tiež početnejšie ako u mužov.

Nohy dospelých vtákov sú čierne, zobák je krátky, s čiernymi rohmi, so žltou spodnou časťou čeluste. U čerstvého peria na čiernych perách sú viditeľné svetlé okraje a na spodnej časti hrudníka sa vytvára hnedý alebo sivastý povlak. Farba zobáka na jeseň av zime je oveľa svetlejšia. Mladí ľudia v odeve mladistvých majú celkovú hnedasto-čiernu farbu so svetlou škvrnou žltého, belavého alebo svetlého okrového odtieňa, ktoré tvoria svetlé škvrny na vrchole peria. Na hrudi a bokoch spodnej strany tela sa prejavujú rozmazané okrúhle tmavé škvrny. Všeobecne platí, že hniezdne oblečenie vyzerá veľmi farebne. V jesennom oblečení sú prvorodenci podobní dospelým ženám v čerstvom peru. Od všetkých podobných druhov sa líši v prítomnosti čiernej masky na hlave a čiernej škvrny na hrudi a samcov aj v prítomnosti dvoch „rohov“ čierneho peria na hlave, čo je dôvod, prečo druh dostal svoje ruské meno. Počas letu je jasne viditeľný čierny golier na hrudi a čierne chvostové perie, ktoré ostro kontrastuje so svetlým bruchom a spodným obalom.

Hlas, Pieseň je krátka, tichá a monotónna, zvyčajne opakujúca tú istú vetu, ktorá pozostáva z čistých a dúhových píšťaliek, ktoré po dlhom páde na konci stúpajú. Počas letu spieva rýchlejšie a podrobnejšie. Pieseň nie je ako piesne iných druhov smrekovcov, chýbajú v nich triky charakteristické pre iné smrekovce. Trochu ako laplandská piesňajka. Spieva hlavne na zemi alebo v nízkej komando, občas nízko vo vzduchu. Hovor - monosyllabické alebo dvojslabičné vysoké píšťalky “títo"Alebo"si li", V lete a v kŕdľoch často používa tri alebo štyri slabiky."siii ssi ssi si". Niekedy používa tvrdšie nutkanie “prsh"Alebo"TCPP».

Distribúcia, stav, Distribuované v severných oblastiach Severnej Ameriky a Eurázie obývajú tundru, pohoria a púštne stepné regióny, v Eurázii na juh dosahuje Himaláje, v Severnej Amerike - do Texasu a južného Mexika. Žije v horách Vysokého atlasu v severnej Afrike. Tento druh je rozdelený do 40 poddruhov, z ktorých tri sa nachádzajú v Európskom Rusku.

Zástupcovia poddruhu E. a. flava distribuované v celej zóne tundry od západných k východným hraniciam a počas migrácie a zimovania sa nachádzajú vo väčšine regiónov európskeho Ruska. O veľkosti poľného smrekovca. Čelo, hrdlo, obočie a chrbát líšt vtákov tejto rasy sú zvyčajne žlté (zriedka citrónovo belavé), čierna maska ​​na tvár sa nezlučuje s čiernym golierom na hrudi a farba temena je najtmavšia.

V Kaukaze žije poddruh E. a. penicillatavýrazne väčšie ako iné poddruhy. Čierne sfarbenie na stranách hlavy u vtákov tejto rasy je omnoho širšie a po stranách krku je spojené s čiernym golierom na hrudi. Rohy samcov sú veľmi dlhé. Obočie a svetlé škvrny na hrdle vtákov v čerstvom perí sú žltkasto biele a takmer úplne biele v období hniezdenia.

V oblasti slaných jazier Elton a Baskunchak obývajú podhorské stepi poddruh. E. a. Brandt, ktorých zástupcovia sú v priemere menšie a veľmi ľahké. Čierna farba líca nesúvisí s čiernym golierom na hrudi. Krk, boky krku, predná časť čela a obočie sú vždy biele. Pruhy na hornej strane tela sú nahnedlé, veľmi ľahké a prakticky neviditeľné v teréne. Počas sezónneho putovania sa môže vyskytnúť na celom Predkaaukaze.

spôsob života, Kvôli výrazným rozdielom v spôsobe života medzi poddruhmi patria sem opisované biologické znaky bez osobitnej zmienky do poddruhov tundry. Na území Ruska všetky formy - tundra, step a hora - priľnú k suchým, kamenistým biotopom s nízkou trávnatou vegetáciou. Plemená v samostatných pároch. Hniezdo je otvorená miska v jame na zemi, tácka je vyrobená z trávnych stebiel, lemovaných rastlinnými alebo zvieracími chmýrami, pozdĺž okrajov hniezda vtáka, ktoré stavajú parapety z kúskov pôdy, lišajníkov alebo hnoja. V spojke sa nachádzajú 2–5 okrovo sivých vajíčok s bohatými tmavošedými alebo hnedými bodkami. Kuracie mäso s belavo-bielymi, oranžovo-žltými ústami, s tromi čiernymi škvrnami na jazyku. Kurčatá kŕmia obaja rodičia.

Výživa zmiešaná s prevahou rastlinného krmiva. Kurčatá sú kŕmené hlavne bezstavovcami. Dospelé vtáky konzumujú okrem bezstavovcov aj semená. V zime hlavne jesť semená. V európskom Rusku sa hibernujú, zatiaľ čo poddruh tundra migruje na juh do stepnej zóny, stepné poddruhy sa v zime vyskytujú iba v južnom regióne Volhy. Vtáky kaukazského poddruhu migrujú do podhorskej nížiny alebo vertikálne migrujú pozdĺž južných svahov hôr.

Horned Lark (Eremophila alpestris)

Vonkajšie znaky rohatkového smrekovca

Veľkosť tela rohatkového smrekovca je o niečo menšia ako veľkosť smrekovca poľného. Dĺžka tela je 14-20 cm, rozpätie krídla dosahuje 31-37 cm a hmotnosť je 27-48 g.

Nohy sú krátke, chvost je mierne vrúbkovaný, perie nadprstia je veľmi dlhé. Farba peria sa líši v závislosti od zemepisnej oblasti. Horná strana tela je natretá piesočnatou farbou, niekedy šedo-hnedou farbou s jasnými škvrnitými škvrnami. Perie na krku a prednej časti chrbta má nápadný vínovo-fialový odtieň. Spodok tela je ľahký, chvostové perie je čierne s úzkym bielym pruhom pozdĺž extrémneho páru.

Boky hlavy sú v niektorých poddruhoch biele, v iných citrónovožltej farby je viditeľná čierna maska. Čelo je ľahké, od koruny ho oddeľuje široký čierny pruh. Ona ide do tenkého ostrého peria "rohy" po stranách hlavy. Odtiaľ prišiel druhový názov - rohatý smrekovec. U žien sú „rohy“ malé, farba peria je bledá. Dospelé vtáky majú krátky hnedastý zobák s nozdrami pokrytými perím. Nohy sú čierne.

Žralok horský (Eremophila alpestris).

Šírka lesných rohov

Lokalita rohatkového smrekovca je pomerne rozsiahla. Zahŕňa Áziu, Európu, strednú a severnú Ameriku, severozápadnú Afriku. Nachádza sa v Amerike od tundry po Mexiko izolované v Kolumbii. Muchy vtákov do južného Španielska sú známe.

V Rusku tento druh smrekovcov obývajú regióny severnej tundry takmer po celej svojej dĺžke, Altaj, Kaukaz a východná Sibír. V severných oblastiach pohoria sú smrekovce rohy sťahovavé vtáky a v južných oblastiach vedú osídlený životný štýl.

Na tvári smrekovca je charakteristická maska ​​a na zadnej časti hlavy sú pretiahnuté čierne perie, ktoré vyzerá ako rohy.

Biotopy rohatých jazier

V horách obývajú rohaté smreky subalpínske a vysokohorské zóny a vyberajú riedke úseky lúk so štrkovou pôdou a nízkou trávou. Na severe sa vtáky radšej usadzujú v piesočnatých priestoroch na pobreží medzi vysokou suchou tundrou. V zime zostupujú vtáky do dolín a potulujú sa po stepiach, poliach, cestách, na miestach, kde nie je sneh.

Pokiaľ ide o migráciu a zimnú migráciu, končatiny modroplutvé sa chovajú na sólo sieťach, ktoré sa nachádzajú na kamienkoch v západnej Sibíri a Altaji pozdĺž brehov riek a na otvorených skalnatých svahoch s riedkou vegetáciou. V zime, v snehovej búrke, tieto vtáky nesú zlé počasie na uliciach miest.

Na Ukrajine sa smrekovce rohaté živia prúdmi, melónmi, opustenými poľami, na miestach, kde sa suchá tráva schováva pod tenkou vrstvou snehu. Za rozmrazenia sa rohaté smreky zhromažďujú na panenskej pôde, v zlom počasí - kde nad burinou nie sú pokryté snehom. V kazašskej vysočine sa rohovky smrekovca vyskytujú na svahoch kopcov s kamenmi a štiepkami pokrytými riedkou vegetáciou.

Chocholaté jazerá sú pravidelnými zimnými hosťami na pobreží strednej Európy.

V Altaji sa vtáky držia suchej, skalnatej alebo štrkovitej stepi s riedkou trávou, niekedy žijú dokonca aj na pasienkoch vyrazených do zeme. V Tien Shan si vyberie lúčne a stepné priestory so skalnatou pôdou a vzácnou vysokohorskou vegetáciou.

Na Altaji hniezdia smrekovce rohaté bez toho, aby sa držali v určitej výške, ale vtáky Tien Shan stavajú hniezda iba vo vysokých nadmorských výškach, hlavne od 3000 metrov a viac, hoci sa niekedy usadzujú v nadmorskej výške 1800 - 2 000 metrov.

Funkcie chovania pri jazere

V prirodzenom prostredí sa smrekovce rohaté chovajú vo dvojiciach, vytvárajú kŕdle mimo obdobia hniezdenia, niekedy dosť početné. Vtáky bežia rýchlo na zemi a stoja nízko v porovnaní s inými druhmi smrekovcov. Lietajú neochotne, ale let vtákov je silný.

Lesní hrebeňové smreky preferujú bezlesnú krajinu v južných oblastiach nad hranicou lesa a v severnej lišajnej tundre.

Hlas - pretrvávajúci, vysoký kov, ako napríklad „di-di-di-i“, „hidi-i-i“, znie vysoko kľúčom. Jahňatá sa najčastejšie spievajú pri sedení na zemi, niekedy pri behu alebo za letu. Pieseň u vtákov znie trhavo, ale nahlas. Rohaté smrekovce radi kúpajú prach.

Hniezdne rohaté jazerá

Rohaté smrek oznamuje svoj príchod jarnou piesňou. Potom sa nachádzajú v hniezdnych lokalitách. Počas námahy sa muži striedajú pri spievaní. Hniezdo z rohatého smrekovca je dosť elegantné a skrútené z tenkých stoniek. Podnos je potiahnutý mäkkou rastlinnou chmýří alebo zvieracími vlasmi. Keď opúšťajú murivo, vtáky zakryjú vajíčka partiou trávy. Rohy smrekovnice starostlivo skrývajú hniezdo pod kríkom, niekedy pod hummockom alebo ho majú úplne otvorené.

Šteňa rohatkového smrekovca.

V spojke sú zvyčajne 4 vajcia, menej často päť. Vajcová škrupina je bledozelená alebo hnedasto-biela, na povrchu pokrytá hnedými pruhmi a hĺbkou bledohnedá. Na matnom konci vajca je koruna zo zhluku škvŕn alebo vzácnych škvŕn a bodiek. Veľkosť vajec je 2,1 - 2,5 x 1,6 - 1,7 cm.

Samec pomáha samičke inkubovať vajíčka. Kurčatá sa objavujú v dňoch 9 - 11, opúšťajú hniezdo vo veku 9 - 10 dní, ale môžu odletieť v týždennom veku. Vtáky môžu mať 2 mláďatá ročne. V prípade zničenia hniezda je možné opakované murivo.

Horn Lark

Rohaté smreky sa živia hlavne hmyzom: muchy, komáre, chrobáky, ale kôrovce, drobné mäkkýše. S nástupom jesene hmyz zmizne, takže vtáky prechádzajú na rastlinnú stravu. Približne 90% tvoria semená obilnín a iných rastlín. Zimoviská rohaté smrekovce jedia na poliach semená uzlíčkovcov, quinoa, ostrice, pšenice a proso.

Rohaté smreky sa živia podobne ako mnoho vtákov hmyzom a semenami.

Stav lesného rohu

Rohatý smrekovec patrí do 2 kategórie vzácnosti: „zraniteľné druhy“. Kategória hrozieb Červeného zoznamu IUCN pre globálne vyhynutie je „Najmenej obavy“.

V zime jedia rohy rohovky, ostřice, pšenica a proso zostávajúce na poliach.

Horn Lark Guard

Rohatý smrekovec je chránený v niekoľkých prírodných rezerváciách Ruskej federácie spolu s inými druhmi. V biotopoch vtákov je potrebné obmedziť počet pasených domácich zvierat. Okrem toho potrebujeme medzi obyvateľstvom vysvetľujúce práce týkajúce sa neprípustnosti chytania rohatkov modroplutvých.

Ak nájdete chybu, vyberte časť textu a stlačte Ctrl + Enter.

Pin
Send
Share
Send