O zvieratách

Druh: Crocidura suaveolens Lesser Shrew

Pin
Send
Share
Send


Malý pištoľ - malý, dobre postavený pištoľ, pripomínajúci malú pištoľ, pokiaľ ide o veľkosť a proporcie. Je však ľahké ho rozlíšiť: maska ​​nie je natretá hnedou, ale sivou alebo šedo-žltou farbou, má veľké uši, vyčnievajúce silne z srsti a chvost nie je pokrytý hladkými vlasmi, ale oddelenými štetinami, ktoré vyčnievajú zo strán. Ako už názov napovedá, stopky majú biele vrcholy. Na každej strane sú iba tri stredné zuby.

Zdá sa, že korisť ako predstaviteľ celej južnej skupiny je relatívne nedávnym útočníkom v miernych oblastiach Ruska. V teplej sezóne obývajú rôzne biotopy, ktoré sú najčastejšie narušené: opustené záhrady (najmä preplnené rastlinnými úlomkami), okraje lesov, preplnené pustiny.

Zvyčajne neresia drtinu, pričom používajú prírodné dutiny pod koreňmi, výrub a tiež veľké zvyšky ležiace na zemi. Krupica sa živí rôznymi bezstavovcami, pričom uprednostňuje relatívne malé (ktoré sa úplne zmestia do jej úst), ale útočia skôr na veľké dážďovky. Na rozdiel od stebla podobnej veľkosti jedľa konzumuje „iba“ o jednu tretinu denne viac, ako sa váži sama, a môže hladovať niekoľko hodín. Preto nespí v krátkych prestávkach, ale počas dvoch alebo troch hodín.

Počas teplého obdobia sa samici podarí priniesť tri alebo štyri vrhy. Táto škvrna je niekedy viditeľná s potomkami, keď sa žena rozhodne premiestniť mláďatá do nového útulku. Súčasne vedie mláďatá z diery a stavia ich do retiazky, kde prvé prilieha k spodku chvosta matky svojimi zubami, od druhého k prvému a tak ďalej.

Spoločná škvrna je rozšírená takmer všade, severne od šírky Moskvy vrátane.

MALÝ CEREATHER = Crocidura suaveolens Pallas, 1811

Čítať viac: Shrews of Crimea

Popis. Malé zviera, ktoré vyzerá podobne ako iné malé chvosty: dĺžka tela 4,5 - 6,0 cm, chvost 3,0 - 3,5 cm, pretiahnutá nosová časť hlavy tvorí druh proboscis.

Pole značky. Líši sa od kohútikov so svetlejšou, hnedo-šedou farbou chrbta a bokov, na chvoste, okrem krátkej srsti priliehajúcej k pokožke, sú zreteľne viditeľné dlhé zriedkavé chĺpky. Smalt zubov, vrátane ostrého kužeľovitého tvaru vrcholu, je biely, čo tiež odlišuje skrutku od príbuzných skrutiek.

Distribúcia: pokrýva mnoho stepných a horských púštnych oblastí južnej Európy, Kazachstanu, strednej a strednej Ázie. Na území Buryatia obývajú južné lesné stepné oblasti Dididinského a Kyakhtinského.

Bilogiya. Na svahoch kopcov obývajú trávy a ostnaté lúky, kríky a lesy v údoliach riek a potokov, okrajové polia, riedke trávnaté listnaté a zmiešané lesy. Žije medzi trávou, suchými spadnutými listami, v prachu pňov a kmeňov stromov ležiacich na zemi. Útulky sa zvyčajne vyskytujú v rôznych depresiách v pôde, v koreňoch stromov a kríkov, niekedy v opustených nory hlodavcov. Živí sa malým hmyzom a ich larvami, ktoré zhromažďuje medzi vegetáciou, na povrchu a vo vrchnej pôdnej vrstve. Plemená 1 - 2-krát ročne, v plemene od 3 do 7 mláďat.

Faktory určujúce zmeny v počtoch. Negatívne sa prejavili všeobecné zmeny krajiny pod vplyvom ľudskej činnosti (orba, intenzívne pasenie, požiare atď.).

Vzhľadu. Štíty sú malé zvieratá, dlhé a dlhé chvosty.

Dĺžka tela 5-7 cm, chvost 2-4 cm (približne polovica dĺžky tela). Vrchná časť je šedá, plavá alebo hnedastá, spodná časť je svetlá. Chvost hore je mierne tmavší ako dole. Chvost je pokrytý rovnomernou kožušinou, z ktorej vyčnievajú oddelené predĺžené chĺpky. Zuby sú biele (1), uši vyčnievajú výrazne z kožušiny. Sfarbenie je dosť variabilné.

Distribution. Žije na juhu európskej časti Ruska, na severnom Kaukaze, na južnom Urale a Altaji, na južnom Burjatsku a Primorye v riedkych lesoch, kríkoch, stepiach a poľnohospodárskej pôde. Niekedy sa usadí v drevených domoch. V 80. rokoch sa objavil v blízkosti Leningradu. V porovnaní s dravcami sú zvieratá milujúce sucho. Obyvatelia stepi, lesostepy, polopúšte.

Biológia a správanie. Na rozdiel od názvu korytnačky samy seba nekopírujú diery, ale používajú pohyby hlodavcov a krtkov, prasklín a dutín v pôde, alebo sa pohybujú pod vrstvou lesného odpadu a v tráve, pošliapávajú dlhé vtrhnuté tunely (2) av zime šliapajú rozvetvené chodníky v hrúbke snehu (3) ).

V zime sotva opúšťajú sneh, ale ani v zimnej tundre Jakututu sa nebaví s hroznými mrazmi. V chladných zimách, keď korene nemôžu dostať hmyz zo zamrznutej pôdy, musia veľa bežať na snehu a zbierať semená stromov. Zasnežené chodby posádok sú veľmi úzke (do 2 cm) (3).

Šachy majú nepríjemný zápach, takže väčšina predátorov ich neje. Preto je na lesných cestách často potrebné vidieť, ako dravec zabíja a opúšťa zvieratá (4). Napríklad, sovy, sa úspešne živia drieňmi a zanechávajú za sebou charakteristické znaky (5).

V zóne tajgy je počet nosníc zvyčajne 200 - 600 na ha, v tundre - 3 až 3 - krát menej.

Veľmi vysoká rýchlosť metabolizmu týchto malých zvierat sa prejavuje v skutočnosti, že zo všetkých cicavcov majú najväčší dopyt po kyslíku a najvyššiu telesnú teplotu - nad 40 ° C.

Stopy. Stopy skrutiek sú veľmi plytké, malé, päťhranné (6), zvyčajne umiestnené v pároch. Ak sneh nie je pokrytý infúziou, potom za stopou (7) zostáva zreteľný odtlačok chvosta.

Hlas. Hlasom posádky je ostrý vysoký twitter.

Power. Malé rezy sa živia v hrúbke lesnej podstielky, na povrchu a v dutinách pôdy.

Malé zvieratá chovali studené zvieratá veľmi rýchlo v chlade, takže na udržanie telesnej teploty musia veľa jesť. Niekedy jesť štyrikrát denne, ako vážia samy, a bez jedla zomrú za pár hodín.

V lesoch patria kormidelníci medzi najväčšie cicavce a, zrejme na pohľad, odvádzajú skvelú prácu pri kontrole počtu hmyzu v podstielke. Najmä jedia chyby, dážďovky, larvy hmyzu. Neopovrhujú svojím vlastným druhom, najmä v zime (8) (obrázok ukazuje kožu lebky, ktorú zjedli iné hlávky). Okrem krmiva pre zvieratá jesť aj semená (hlavne ihličnany), ktoré sa niekedy skladujú počas zimy, niekedy aj huby. Tiež jedia svoj vlastný a vrh niekoho iného.

Rozmnožovanie. Chovajú sa v guľových hniezdach trávy (9), ktoré sú usporiadané v nory hlodavcov, pod kameňmi. Tehotenstvo je asi 28 dní. Za rok môže byť niekoľko mláďat, zvyčajne od 3 do 7 mláďat. Pestované mláďatá dlho sledujú matku a vytvárajú karavanu, v ktorej každé zviera drží zuby pri spodnej časti chvosta (10). Šľachty sa chovajú celé leto.

Lesser Shrew (Croc>

Malý vrták - malý vrták. Dĺžka tela je 50 - 70 mm, chvost je asi 50% dĺžky tela, dĺžka zadnej nohy je 10 - 13 mm. Telesná hmotnosť - 3-7 g. Kožušina je jemne lesklá. V zime je tmavšia, dlhšia a mäkšia. Chvost je pokrytý krátkymi štetinami.

Dĺžka lebky Candylobasal nepresahuje 17,9 mm.

Farba chrbta a bokov je od popola šedej a piesočistej až po hnedasto-sivastasté, brucho je šedavo-belavé, prechod nie je výrazný. Chvost je dvojfarebný, ale hranice sfarbenia je zle viditeľná,

Rozsah stúpania pokrýva obrovské územie vrátane severnej Afriky, Európy a veľkej časti Ázie. V Rusku je známa z Moskovského regiónu, Stredného a južného Uralu, Pribaikalye a Primorye.

spôsob života, Obyvateľ lesov, lesných stepí, stepí, polopúští a púští. Obýva veľa biotopov: riedke listnaté lesy, kríky, oblasti rôznych stepí a púští, polia, záhrady, zeleninové záhrady, veľmi často sa usadzujú v ľudských obydliach.

Malá kotúľa sa živí hlavne bezstavovcami vrátane malého hmyzu a kôrovcov. Krmivo spotrebované za deň je takmer 1,5-krát (133%) lepšie ako samotné zviera. Bez jedla môže žiť trochu viac ako deň, je najaktívnejší za súmraku a za úsvitu.

Vedie odľahlý životný štýl. Hranice jednotlivého miesta sú označené tajomstvom zapáchajúcich žliaz umiestnených na žalúdku. Tieto značky majú veľmi silnú pižmovú arómu.

Malé hniezdo usporiada svoje hniezdo do trávy, do výklenkov v pôde a nory drobných hlodavcov. Chov trvá celé teplé obdobie roka (od marca do septembra), vo vrhu je 5-10 mláďat. Samica už môže otehotnieť počas laktácie. Až 4 - 5 litrov za obdobie rozmnožovania.
Nielen slepé, ale aj už pestované (videné) mláďatá sa neodvážia chodiť samy. Pri pohybe sa zoradia v charakteristickom karavane, v ktorom jedna mláďa priláka zuby na kožu na stehne matky, ostatné mláďatá na prvom, treťom na druhom a tak ďalej. Po zavrčení ho matka nájde a vezme ho na krytie druhým letom.

Priemerná životnosť šunky je až 18 mesiacov.

Ekonomická hodnota, Prináša určité výhody a vyhladzuje rôzne druhy hmyzu.

V ruskej časti pohoria je to veľmi zriedkavý a malý druh.

Podobné druhy, Líši sa od veľkého vrtáka v menšej veľkosti, od dlhého chvosta sa líši v kratšom chvoste. Líši sa od bieleho brucha s šedivým (nie výlučne bielym) bruchom a svetlom, bez hnedých odtieňov, sfarbením chrbta.

Literatúra: Cicavce ZSSR. Sprievodca po geografovi a cestovateľovi. V.E. Flint, Yu.D. Chugunov, V.M. Smirin. Moskva, 1965

Pozrite si video: Druh AM - Perdoa (Júl 2020).

Pin
Send
Share
Send