O zvieratách

Yellowfin alebo tetrova hlucháňa (Ophisaurus apodus)

Pin
Send
Share
Send


Žltý brucho hlucháňový (capercaillie) je veľmi veľký beznohý jašterica s dĺžkou tela až 45 - 50 cm a hmotnosťou až 450 - 550 g. Telo žltého tela a chvost sú pokryté kosoštvorcami a po stranách tela prechádza charakteristický hlboký záhyb kože s malými šupinami. Stupnice chrbta a chvosta sú rebrované a na bruchu hladké.

Hnedé alebo špinavé hnedé odtiene s olivovým alebo červenohnedým nádychom prevládajú vo sfarbení hornej strany tela žltej-pusiky. Niekedy sú na tele rozptýlené hrdzavé škvrny a spodná strana žltého struku má žltkastohnedú alebo mäsitú farbu. Mladí jedinci žltej brucho vo farbe sa výrazne odlišujú od dospelých. Ich telo je zemité s hnedastým odtieňom. Pozdĺž kmeňa a chvosta prechádzajú kľukaté tmavo hnedé priečne pruhy, ktoré s vekom postupne miznú. V prípade zranenia chvost žltého struku úplne dorastie, zostáva krátky a tupý.

Rozsah žltých stoniek je pomerne rozsiahly a zahŕňa južný Krym na západe, ďalej cez Kaukaz, pokračuje do južných a východných oblastí strednej Ázie a južnej časti Kazachstanu.

Yellowfin žije v údoliach riek, na svahoch kopcov, roklín a podhorských svahov, ako aj v záhradách a dokonca aj v zeleninových záhradách. V rozsahu je bežné a miestami je početné. Najviac sa dobrovoľne usadí v biotopoch s hustou trávnatou vegetáciou, zarastenou kríkmi a burinami. Je aktívny hlavne vo dne a za súmraku. Dobre pláva a je na brehu nádrže, v nebezpečenstve sa snaží ísť do vody. Skryje pred nepriateľmi hromadu kameňov, nebytové nory hlodavcov, ako aj v hustej tráve, kde sa dokáže veľmi rýchlo pohybovať hadovitými pohybmi. Na otvorených plochách je žltý pusík dosť bezmocný, pretože sa plazí trápne a pomerne pomaly. Yellowfin je schopný vyšplhať sa pri hľadaní koristi v sacích stromoch, kríkoch tamarisku a hrozne.

Zima odchádza hlavne koncom septembra - začiatkom novembra. Žltožltý prezimuje v dutinách medzi koreňmi stromov a medzi kameňmi, ako aj v opustených nory hlodavcov a iných zvierat. Po zimovaní sa objavuje na obvyklých biotopoch koncom februára - marca. V horských oblastiach, kde stúpa na 2000 m nad morom, sa objavuje neskôr zo zimných úkrytov, zvyčajne v apríli. Zdá sa, že v horúcich podmienkach strednej Ázie a južného Dagestanu upadá do režimu dlhodobého spánku.

Žltá strava sa živí hlavne hmyzom z radov chrobákov (coleopterans) a ortopterov, hlavne kobyliek. V strave sú bežné žlté a mäkkýše. Žltý článkonožec tiež žerie iné článkonožce: stonožky, drevice, pavúky, šváby, dipterany, hymenopterany. Od stavovcov sa môžu koristi stať jaštericami a hlodavcami, aj keď nemajú významnú úlohu vo výžive.

Obdobie párenia a párenie sa vyskytujú v apríli a máji. Samice položili v júni - prvej polovici júla - 8 - 10 oválnych vajec. Každé vajce je pokryté tenkou koženou škrupinou a má dĺžku až 4,6 cm. Mladí jedinci sa vyliahnu z vajec v júli až auguste. Po zimovaní majú mladí jedinci na jar budúceho roku dĺžku kmeňa s hlavou 10 - 11 cm a chvostom 15 - 18 cm.

Z vretena, ktoré má tiež hadovité a beznohé telo, v miestach, kde sa ich rozsahy prekrývajú, je ľahké rozlíšiť záhybom kože po stranách tela, ako aj jeho väčšou veľkosťou a farbou. Z každého hada sa žlto-brucho, ako jašterica, vyznačuje pohyblivými viečkami a rovnakým záhybom kože po stranách tela.

Napriek veľkej veľkosti a dĺžke dosahuje 125 cm a silnej čeľusti, žltokrvný, ani keď je chytený, nevykazuje agresiu voči ľuďom, a to napriek skutočnosti, že taká lojalita medzi našimi jaštericami je charakteristická pre veľmi málo druhov.

Yellowfin alebo tetrova hlucháňa, - Ophisaurus apodus (Pall, 1775)

Typické územie: step Naryn (severný Kaukaz).


Otvor do ucha nie je menší ako nosná dierka. Po stranách kloakálnej pukliny sú malé papilárne základy zadných končatín (obr. 34 a). Dorsálne stupnice tvoria 12 - 14 pozdĺžnych radov, majú rebrá, zvlášť silne vyvinuté u mladých ľudí. Brušná váha u mladých má tiež rebrá, u dospelých sú hladké, sú umiestnené v 10 pozdĺžnych radoch.

Dospelí sú zafarbené olivovo hnedé, špinavo žlté alebo červenkasto hnedé. Na tomto pozadí sú tmavé škvrny nepravidelného tvaru niekedy rozptýlené. Spodná strana tela je zvyčajne ľahšia. Mladí sú maľovaní inak: ich telo je žltkasto-šedej farby s 16 - 22 priečnymi radmi hnedasto-hnedých kľukatých pruhov, ktoré pokračujú po chvoste v tvare pozdĺžnych škvŕn pozdĺž týchto škvŕn. Rovnaké pruhy sú umiestnené pod a po stranách hlavy, ako aj v jej hornej časti, kde tvoria zvláštny vzor. Stopy priečnych pruhov sa niekedy zachovávajú u jedincov s dĺžkou do 200 mm, t. J. Do veku troch rokov (tabuľky 10, 4).

Distribuované na Balkánskom polostrove, na južnom pobreží Krymu, Malej Ázii, Sýrii, Izraeli, Iraku, Iráne, Kaukaze, Strednej Ázii a južnom Kazachstane (mapa 58). Dostupné údaje o umiestnení tohto druhu v Moldavsku sú pochybné.


Mapa 58

Žije hlavne na podhorských nížinách a údoliach riek, obývajú riedke listnaté lesy a tugai, okraje lesov, kríky, trámy, rôzne druhy húštiny a bez stromov podhorskej vysočiny. Nachádza sa tiež v horských polopúšťach a stepiach, na skalnatých svahoch s riedkou vegetáciou, často v bezprostrednej blízkosti vody, ktorá často vedie počas prenasledovania. Najčastejšie na obrábaných pôdach - v sadoch, viniciach a plodinách, často v blízkosti sídiel. V horách je známy v nadmorskej výške 2300 m. Môže vyliezť na vetvy kríkov a stoniek trstiny. Na niektorých miestach na Kaukaze a v Strednej Ázii môžete na jar navštíviť denný výlet, na ktorom sa stretnete až 80 až 100 osôb. Ako úkryty používa nory rôznych drtiacich zvierat, medzery pod kameňmi a medzi koreňmi kríkov. Pri hľadaní potravy sa obvykle neposúva ďalej od úkrytov ďalej ako 200 - 300 m.

Po prezimovaní sa objaví v marci - polovici apríla. S nástupom letného horúčavy, ktoré sa začína koncom júna, sa zriedka objavuje na povrchu, upadá do stavu letnej hibernácie a niekedy priamo prechádza do zimy. Hlavnou potravou žltých plodín je hmyz, najmä chrobáky (75 - 100%), medzi ktorými sú trstiny, čierne chrobáky, zlaté rybky, bronzy, motýliky, mleté ​​chrobáky, chrochtanie a iné. Z ostatných potravín sú tu aj Orthoptera (20 - 63%), motýľi (do 70%), mäkkýše, vrátane holých slimákov (do 50%), pavúkovcov (do 13%), švábov (do 20%) atď. Spolu s bezstavovcami, veľké žltozelené zvieratá jedia hlodavce (najmä novorodenci), chvosty, jašterice, malé hady (eurízy a zvierače) a kurčatá vtákov hniezdiace na zemi av kríkoch. V Dagestane nepresahuje výskyt stavovcov v strave žltých plodov 27,3% a v Čečensku-Ingušsku 17,3%. Podľa niektorých zdrojov žlté potraviny tiež konzumujú mäso padajúceho sladkého ovocia. V polovici júna - začiatkom júla sa kladú vajcia 6-10, priemerná veľkosť vajec je 20 × 38 mm. Mladý liaheň s dĺžkou 100 - 125 mm (bez chvosta) od konca júla do septembra. Splatnosť nastáva vo veku asi štyroch rokov s dĺžkou tela 310 - 320 mm.

Pin
Send
Share
Send