O zvieratách

Aral jerboa s chvostom

Pin
Send
Share
Send


Veľkosti sú malé. Dĺžka tela 8 - 12,6 cm. Dĺžka chvosta 9,5 - 13,4 cm. Navonok podobné hlinenému zajačikovi, líšia sa však od neho trochu skrátenou nohou, zhrubnutím strednej časti chvosta (v dôsledku tukového tkaniva) a neprítomnosťou „transparentu“ na chvost. Tuk sa ukladá v chvoste a na jeseň sa stáva veľmi hustým. Predné a zadné končatiny majú päť prstov. Farba vlasov je hnedá na dorzálnej strane tela a biela na bruchu.

Štruktúra lebky je podobná ako u hlinených zajačikov.

Chromozómy v diploidnej súprave sa nachádzajú vo všetkých troch druhoch rodu 48.

Distribuované z dolného toku rieky. Ural do južného Ustyurtu a východného Kazachstanu.

Obývajú polopúšte a púšte, preferujú ílovito štrkové púšte a slané močiare. Ekológia je zle študovaná. Zhitkova jerboa vykopáva krátke a plytké dočasné a tiež plytké, trvalé nory až do dĺžky 5-6 m. Živia sa hlavne zelenými časťami rastlín. Hniezdna sezóna je predĺžená. Vrh počas roka, zrejme najmenej dva, každé 2 až 4 mláďatá. Hibernácia na zimu.

V súčasnosti sa v rode nachádzajú 3 druhy:

Jerboa Zhitkova- P. zhitkovi Kuznetzov, 1930 (východný Kazachstan),

Hrubý chvost- P. platyurus Lichtenstein, 1823 (púšte pozdĺž dolného toku rieky Ural a pozdĺž Emby, Ustyurtu, severného a severovýchodného pobrežia Aralského mora, stepi pozdĺž riek Irgiz a Turgay)

Vinogradov jerboa - P. (= Allactaga) vinogradovi Vorontzov, 1958 (Zaysanova depresia v regióne východného Kazachstanu).

RODINNÝ HORÚCA TUSHANKA PYGERETMUS Gloger, 1844

Veľkosti od malých po stredné (dĺžka tela od 80 do 120 mm). Blízko jerbov rodu Alactagulus Nehr., Od ktorých sa líšia kratšími nohami a extrémnymi prstami. Tento „prúžok“ nie je vyvinutý silnejšie ako zástupca tých druhých alebo chýba, a iba na konci chvosta je malý chumáč vlasov. Prostredná časť chvosta je hustejšia, zosilnená v dôsledku podkožného ukladania tuku, najmä v letnom a jesennom období. Ostny penisu na stranách chrbtovej dutiny sú umiestnené v rade a nie sú oddelené holou oblasťou od ostní, ktoré zakrývajú jeho koncovú časť. Obrysy lebky a hlavné znaky jej štruktúry sú podobné obrysom lebky. Rozdiely: lícne zuby s vyššou korunou, vyšší a vertikálne umiestnený koronoidný proces mandibulárnej kosti, dutšie zakrivené horné rezáky, ktoré tvoria ostrejší uhol, s dolnými. Hľuza na prednom okraji mandibulárnej jamky je väčšia, tiež vystupuje silnejšie dopredu.

Obzvlášť významné rozdiely v kostiach postkraniálneho skeletu. Tu sú charakteristické relatívne najdlhšia stehenná kosť a holenná kosť v porovnaní s inými päťprstými jerboami. Vďaka značnej dĺžke časti holennej kosti, ktorá sa rozrástla, sú na druhom mieste iba trpaslíka s tromi prstami. Predné a stredné prsty sú kratšie ako iné troj a päťprsté jerba, pričom stredný prst je kratší ako polovica dĺžky predného otvoru. Pubertálna syfýza je výrazne skrátená.

Pravdepodobným rodovým rodom je raný pleistocén Pliopygeretmus Topach. et Scorik. Pozostatky predstaviteľov Pygeretmusu sú známe už od ranného pleistocénu severovýchodne (Západná Sibír), západne (povodie Volhy-Don) a severne (južné Uraly) hranice moderného pohoria.

Rozdeľuje sa na púšte a polopúšte z dolného Uralu a Ustyurtu do Aralského mora a po veľkú časť rieky. Ishim, izolovaná časť pohoria, pokrýva západné časti dutín Betpak-Dala, Balkhash, Alakol a Zaysan. Northwestern. Čína, v Mongolsku zatiaľ neexistujú spoľahlivé nálezy.

Ekonomický význam nie je objasnený. Jeden druh sa podieľa na morových epizootiách vyskytujúcich sa na gerbilov.

Rod neobsahuje viac ako 3 druhy. Na území bývalého ZSSR sa iba 2 spoľahlivo líšia.

TABUĽKA URČENIA TYPOV CIEĽOVEJ TUSCHANCHI (GENUS PYGERETMUS) RUSKÉ FAUNY A ÚZEMIE V OKOLÍ

1 (2). Chvost má dobre vyvinutú okrúhlu kefu, jej koniec je biely (Obr. 100, 1). Koronárna dĺžka horného radu bukálnych zubov je 4,9 - 5,4 - 6,0 mm.

Zhitkov jerboa - P. shitkovi Kuzn.

2 (1). Chvost je bez kefy, na jeho konci je malý zväzok pretiahnutých čiernych vlasov (obr. 100, 2). Koronárna dĺžka horného radu bukálnych zubov 4,0–4,6–5,0 mm

Aral jerboa - P. platyurus Licht.

Jerba tŕňová s chvostom Aralského mora - Pygerethmus platyurus

Malý jerboa. Dĺžka tela 70-95 mm, zadná noha 30-35 mm. Papuľa sa skrátila, spredu vyrovnaná. Uši sú krátke. Pomerne krátky chvost je veľmi zhrubnutý, najmä na jeseň. Neexistuje žiadny chvost „banner“. Farba vrchnej časti je bledohnedastohnedá, niekedy s miernym ružovkastým odtieňom, brucho je belavé, s bledým kvetom, samý koniec chvosta je načernalý.

Distribuované v pobrežných vodách Aralského mora a Kaspického mora.

Obyvateľ púští a polopúští, kde sa drží miest s hustou pôdou a riedkou riedkou vegetáciou.

Pozrite si video: Snake Kills Rodent Which Fascinates Baby Capuchin. Wild Brazil. BBC Earth (Júl 2020).

Pin
Send
Share
Send