O zvieratách

Biele breasted holub

Pin
Send
Share
Send


DOVE WHITE (Columba leuconota)

alebo s bielym pozadím. Vo vysokých horách Strednej Ázie a okolitých oblastí sa nachádza holub s bielym hrudníkom. Vyzerá ako šedý holub, ale líši sa od neho aj od ostatných holubov vo svojej veľmi tmavej hlave a bielych chrbtoch. Plemená v kolóniách. Hniezda sú usporiadané v štrbinách, jaskyniach a na odbočkách strmých útesov a neprístupných roklín.


© 2008-2019 Všetko o zvieratách a rastlinách
Holub biely (Columba leuconota) / Nasha-Priroda.rf

Štruktúra a rozmery

Problémy s topením holuba bieloprsého sa neskúmali. V domácej literatúre sú iba náznaky R. N. Meklenburtseva (1951) v približných dátumoch topenia tohto druhu na základe múzejných materiálov. Podľa týchto údajov sa topenie holuba bieleho začína v máji - júni a končí v decembri. Vták, ulovený 21. júna 1893 pri priechode Kara-Kazyk, mal 8 starých mušiek vo forme pňov, desatiny ešte dorástli až do konca. Zvyšok peria je starý. Vypúšťanie tohto exemplára sa zjavne začalo koncom mája alebo začiatkom júna. Nasleduje indikácia, že vtáky ulovené v horných tokoch žltej a modrej rieky koncom júna mali väčšinou 6 starých mušiek. Niekedy sa topenie začalo neskôr a do tejto doby mali vtáky 8 starých zotrvačníkov. Vtáky, ktoré sa chytili v „Kamskej“ krajine, skončili topením, keď nahradili mušku, náhradníkov kormidelníka a čerstvé malé perie.

26 kožiek holuba bieloprsého, ktoré sa nachádza v zbierke ZIN RAS, sa distribuuje takto: 15 kópií. vtáky ulovené v marci - apríli sa nachádzajú v obnovenom periu a nenašli sa u nich žiadne stopy topenia, šesť exemplárov vtákov zozbieraných v decembri - januári má úplne čerstvé perie a žiadne známky topenia sa, tri exempláre vtákov ulovených v júni —Júl, každý má 8 starých zotrvačníkov a dva exempláre ťažené súčasne, z ktorých každý má 6 starých zotrvačníkov.

Podľa piatich vzorov topenia je zmena primárneho krídla holuba bieleho prsníka rovnaká ako zmena ostatných holubov, počnúc primárnym muškou X. Zmena malého peria, drobného mušky a chvostového peria zjavne začína pádom muchy V a IV, pretože v čase pádu primárneho mušky peria VI sú vtáky iba mierne riedke.

Z analýzy týchto materiálov vyplýva, že topenie holuba bieleho sa začína v máji - júni a končí v októbri - novembri, zjavne rovnako ako u ostatných usadených druhov holubov (modrastých, skalnatých holubov).

Nešpecifická taxonómia

Vo svetovej faune existujú dva poddruhy, ktoré nemajú jasnú definíciu.

1.Columba leuconota leuconota Vigors, 1831

Západná časť pohoria Sikim na východe. Často sa označuje ako západný poddruh. Neexistuje presnejšia definícia.

2.Columba leuconota gradaria Harter, 1916

Východná časť pohoria je Gansu, Sichuan, Tibet. Poddruh nemá presný názov, často sa označuje ako východný.

Podľa R. N. Meklenburtseva (1951) sa poddruhy líšia zafarbením chrbta, dolnej časti chrbta a supineuvov, ako aj veľkosťou. Ekologické rozdiely medzi poddruhmi neboli objasnené. Je možné, že západné poddruhy v horách nevychádzajú tak vysoko ako na východe. Môže sa tiež stať, že severozápadné obyvateľstvo migruje, zatiaľ čo východné obyvateľstvo je sedavé alebo vykonáva iba vertikálnu migráciu.

Text vedeckej práce na tému „Biele-breasted, alebo snehová holubica Columba leuconota v Tien Shan a Alai“

Russian Ornithological Journal 2010, zväzok 19, expresné vydanie 589: 1425-1426

Biele-breasted, alebo sneh holubica Columba leuconota v Tien Shan a Alai

Druhé vydanie. Prvýkrát publikovaný v roku 1988 *

Tien Shan a Alai ležia na severozápadnom okraji pásma holuba Columba leuconota Vigors 1831, pokrývajúceho Kunlun, Himaláje, Hindu Kush a Pamir (Boehme 1975). Okrajové postavenie zjavne vysvetľuje osobitnú vzácnosť a nepravidelnosť stretnutí druhov. Podľa svedectva B. K.Stegmana (1954) bol teda biely hríb pozorovaný dokonca aj v Zailiysky Alatau, jeho neprítomnosť v zbierkach z celého Tien Shan však napriek tejto dlhej dobe práce veľkého počtu profesionálnych ornitológov spochybnila túto správu (Dolgushin). 1962). Východný Alaj a celý Tien Shan sú v súčasnosti vylúčené zo sortimentu druhov (Vinokurov, Shchadilov 1984). Najnovšie spoľahlivé stretnutia na hrebeni Alai pochádzajú z roku 1883, keď v máji a júli Barei chytili dva holuby bieleho (Ivanov 1969).

Biely brada v Pamir-Alai obývajú vysočinu najmenej 3 000 m nm. V Hindu Kush, kde je jeho hojnosť vyššia, klesá na 2 500 m. Vo východnej časti údolia Alai v lete 1985 sme zaznamenali 4 vtáky za 5 dní v okruhu 20 km, a to ako na južných výbežkoch pohoria Alai (1 vták), tak na severné výbežky Canalai (3 vtáky). Jedno zo stretnutí holuba bieloprsého bolo v nadmorskej výške 3300 m nad morom, nad kryofytickými lúkami, ďalšie 3 boli v nadmorskej výške 3 000 až 3 200 mv pásoch lesných kríkov, v ktorých boli prítomné plazivé borievky a smreky. Tie sú zastúpené nevýznamnými záclonami. V dvoch prípadoch holuby sedeli na skalách, v jednom - na smreku.

14. júna 1985 v kaňone severného svahu vo východnej časti pohoria Chon-Alai v nadmorskej výške 3200 m nad morom. v výklenku juhozápadnej steny kaňonu 6 m nad penou potoka sa našlo hniezdo bieloprsého holuba. Šírka kaňonu na úrovni hniezda je 6 - 8 m. Nad a pod kaňonom sú svahy štrkové, skalnaté, so sterami a zhlukmi kríkov (zimolez, dogrose, borievky, lúčne lúky, popol atď.), Ako aj malý záves smreku Tien Shan. Poloha hniezda je pre modrého vtáka Myophonus caeruleus typickejšia ako pre

* Shukurov E. D. 1988. Biele ňadra (sneh) holub Columba leuconota v Tien Shan a Alai // Ornithology 23: 225-226.

holuby. Podnos je potiahnutý koreňmi. V spojke sú 2 vajcia - biele, mierne modrasté, podlhovasté elipsoidy v tvare, podobné veľkosťou a tvarom ako vajcia vichru Columba palumbus. Vták lietajúci z hniezda sa posadil na opačnú stranu kaňonu a umožnil mu zreteľné videnie ďalekohľadom zo vzdialenosti nie viac ako 10 m. Potom odletel a vrátil sa po 20 minútach sám a po hodine s ďalším vtákom. Obidve snehové holuby sedeli na skalách opačnej strany rokliny.

V blízkosti vtáka je zrejmá absencia namodralých odtieňov v perách, tmavohnedá hlava a pruh pozdĺž vonkajšieho okraja chvosta, slabá okrová vrstva na svetlých častiach peria. Na diaľku sú okrové tóny menej viditeľné. Vták vyzerá svetle, väčší ako modrá holubica Columba livia, na bežnom svetlom pozadí, sediaca hlava a lietajúci vták majú tmavú hlavu a pruh pozdĺž okraja chvosta. Rozpätie krídla sa javí pomaly.

Na území Tien Shan v posledných desaťročiach sa nezaznamenali žiadne spoľahlivé stretnutia s holubom bieloruským. A.Kydyra-liev (orálna komunikácia) sa začiatkom 80. rokov 20. storočia stretla s holubičkou bieloprstou vo vnútornom Tien Shan, na priechod Dolon, v nadmorskej výške nad 3000 metrov nad morom. 14. júna 1983 sme zaznamenali osamelý vták v blízkosti priechodu Akkiya v nadmorskej výške 2800 m, 150 - 200 km v priamke na severovýchod od nálezu v Alai. Tieto pozorovania si vyžadujú potvrdenie. Mimochodom, Zhen Zuo-hsin (1976) neoznačuje holuba bieloprsého na území Číny susediaceho so ZSSR, hoci tento druh nepochybne žije v horách východného Sin-ťiangu.

Boehme R.L. 1975. Vtáky z hôr južného Palearktiku. M .: 1-181.

Vinokurov A.A., Shchadilov Yu.M. 1984. Dove // ​​Red Book

ZSSR. M: 158-159. Dolgushin I.A. 1962. Jednotka holubov // Vtáky z Kazachstanu. Alma-Ata, 2. Ivanov A.I. 1969. Vtáky Pamir-Alai. L: 1-448. Zheng Zuo-hsin 1976. Distribúcia vtákov v Číne. Peking (Čína). Shtegman V.K. 1954. O vtákoch alpskej zóny Zailijského Alatau // Tr. Le Ningre. Prírodné vedy spoločnosti. 72, 4: 255 - 275.

Nátierka

Žije v horách v nadmorskej výške rádov 3000 - 4500 m. more. Z územia severnej Ázie je autenticky známe iba z hrebeňa Alai (priechody Tengizbai a Karakazyk), iba podľa pozorovaní je označený pre horný Pyanj medzi Khorogom a Ishkashimom, hrebeň Sarykov v hornej rieke. Shinda, Zaalaysky hrebeň a Zailiysky Alatau, všetky tieto indikácie na základe pozorovaní nie sú dostatočne spoľahlivé. Mimo severnej Ázie: pohoria južnej strednej Ázie od Afganistanu po juhozápad, Čína (Ivanov, 1976).

Obrázok 24. Rozsah holuby bieleho breasted v severnej Ázii
a - hniezdna oblasť

Obrázok 25. Distribučná oblasť holuba bieleho
a - hranica chovného rozsahu, b - nedostatočne objasnená hranica rozsahu. Poddruh: 1 - Columba leuconota leuconota, 2 - C. l. gradaria

Habitat

Holuby bieleho hniezda, na rozdiel od našich ostatných holubov, hniezdia v najvyšších horských oblastiach - od 2 700 do 5 000 m nad morom. more. R. N. Meklenburtsev poznamenáva, že nedostatok nálezov neumožňuje posúdiť uväznenie tohto druhu v konkrétnej krajine. Dá sa predpokladať, že sa tento holub chová vo veľmi vysokých horách: na takých priechodoch, ako je Tengizbay (asi 3 300 m) alebo Karakazyk (asi 4 750 m). V údolí Panj a pri priechode Kum Bel boli holuby zaznamenané nad 2500 m.

Obmedzenie na skaly, ako aj na modrasté a skalnaté holuby, nie je pochýb, ale holubica s bielym hrudníkom sa tiahne do najvyšších a najchladnejších oblastí.

Pozrite si video: Broad Breasted White Thanksgiving Turkey. Cackle Hatchery (Júl 2020).

Pin
Send
Share
Send