O zvieratách

Šedá hus

Pin
Send
Share
Send


Rozmery sú dosť veľké, vážia od 2 do 6 kg. Šedá husa dostala svoje meno vďaka periu - šedavo hnedá s vlnitým vzorom na krku a bruchu. Perie krídel sú lemované bielou farbou. Najjasnejšia šedá hus je sfarbená v zimnom a jarnom období života. Relatívne vysoké ružové nohy sú vhodnejšie na chôdzu ako na plávanie. Zobák je masívny, ružovkastý alebo oranžový, hrubý pri spodnej časti. Základňa zobáka je obklopená veľmi úzkym bielym pruhom. Obe pece a husi sú rovnaké, ale pešiaka je vždy oveľa väčšia.

Preferuje nádrže so stojatou vodou, obklopené trstinami - močiare, jazerá.

Veľa nedotknutá, hodí svoju husu do húštiny trstiny alebo ostrice z trávy a machu, s podšívkou nadol. V spojke 5-10 žltkastobiele vajcia. Samica ich inkubuje, obaja rodičia jazdia na kurčatá.

Hus je kŕmený hlavne na súši alebo v plytkej vode. Potraviny sú prevažne rastlinné: stonky a listy, hľuzy, semená.

Pin
Send
Share
Send